14 Iunie 2022

”Totul este în flăcări” pe piața criptomonedelor: scădere de 70% a bitcoin, teamă și incertitudine



Valoarea criptomonedei bitcoin a scăzut cu 70% față de maximul atins în noiembrie 2021, respectiv 69.000 de dolari per unitate, tranzacționându-se la momentul publicării acestei știri și cu mai puțin de 21.000 de dolari per unitate în Asia.

În ultimele 24 de ore, valoarea celei mai populare criptomonede a scăzut cu 10%, în timp ce ethereum, criptomoneda aflată pe a doua poziție, a scăzut cu mai mult de 6%, arată datele Coinbase citate de CNBC.com.

”Totul este în flăcări acum, fie că vorbim de equity, active crypto sau orice altceva(...) Ceea ce vedeți în piață este frică, incertitudine și îndoială. Tehnic, piețele sunt supra-vândute”, precizează Nirmal Ranga, head of trading la platforma de tranzacționare ZebPay.

Piața criptomonedelor a fost zdruncinată la începutul săptămânii și de deciziile luate de platforme de tranzacționare precum Celsius și Binance, care au oprit retragerile. De asemenea, un șoc a fost produs și de concedierile din industrie.

Platforma Celsius a precizat că operațiunile au fost blocate din cauza ”condițiilor extreme din piață”, iar mutarea a avut scopul de a ”stabiliza operațiunile și lichiditatea”. De partea cealaltă, blocarea pentru trei ore a tranzacțiilor, de către Binance, a fost făcută din cauza unor ”tranzacții blocate” care au dus la restanțe privind operațiunile.

O potențială criză economică, motivul pentru care investitorii în criptomonede își vând activele digitale

Vânzarea masivă de criptomonede vine pe fondul temerilor pe care investitorii le au cu privire la o potențială criză economică și în contextul în care băncile centrale la nivel global majorează dobânda de politică monetară pentru a se lupta cu inflația.

Presa internațională scrie despre o posibilă majorare de 0,75 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară din SUA, cea de-a treia de anul acesta. Inflația în SUA a ajuns în luna mai la 8,6%, cel mai mare nivel de la începutul anilor 1980 până în prezent.

În luna mai a anului acesta, Rezerva Federală a Statelor Unite a aprobat o creștere cu jumătate de punct procentual a dobânzii de politică monetară. De asemenea, FED a anunțat că plănuiește să își restrângă portofoliul de active de 9 trilioane de dolari în încercarea de a ține inflația sub control. Aceasta a fost a doua creștere a dobânzii cheie în SUA de anul acesta și totodată cea mai agresivă majorare de dobândă din ultimele două decenii



Citeste si