Peste 37% dintre români și-au redus bugetele pentru vacanță anul acesta, în timp ce mai mult de un sfert nu vor pleca deloc în concediu și nu au alocat nici un ban în acest sens, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. 

În ceea ce privește sumele alocate, circa 38,5% au bugetul pentru concedii sub 3.000 lei pentru întreaga familie, iar din aceștia, aproape 11% vor să plece în vacanță cu mai puțin de 1.000 de lei. Conform sondajului, circa 37,5% dintre români și-au redus bugetul pentru concedii în acest an, 27% dintre respondenți declară că sumele sunt similare cu anul trecut, în timp ce doar 20% au în vara aceasta mai mulți bani dedicați vacanțelor.

Ponderea celor care sunt mai generoși cu bugetele de vacanță și alocă peste 3 000 de lei este de 35%, iar dintre aceștia 21,1% plănuiesc să cheltuiască până în 6 000 de lei în vacanță, 8,1% - între 6 000 și 10 000 de lei și doar 5,8% au un buget mai mare de 10 000 de lei pentru concediu.

Dintre cei care au planuri să plece în vacanță, peste 49% aleg ca destinație România, cu o preferință mai ridicată pentru litoral (26,2%), iar circa 20% preferă destinațiile din străinătate. Diferența - de circa 25% dintre respondenți spun că își vor face concediul acasă.

Concedii cu bani strânși din timp

75,05% dintre respondenți declară că au strâns din timp banii pentru concediu (îl vor plăti din economii), 16,5% dintre ei folosesc tichetele de vacanță și primele de la angajator pentru plata unui sejur. La polul opus, 3,52% au în vedere creditele de la bănci pentru plata vacanței, iar 5% - împrumuturile de la prieteni.
Pentru a reduce costurile, 82,24% dintre respondenți își fac singuri rezervările și doar 17,76% apelează la o agenție de voiaj. 74,84% dintre respondenți își planifică vacanța din timp și doar 25,16% se bazează pe oferte de ultimă oră.

Cash-ul rămâne de bază

Circa 38% dintre respondenți se bazează pe cash în vacanțe - opțiune care a înregistrat cele mai multe răspunsuri, dar utilizarea cardurilor vine puternic din spate: 20,4% vor folosi atât numerar, cât și carduri și peste 18% se bazează exclusiv pe carduri de debit și credit.

Sondajul privind planificarea vacanțelor a fost realizat online, de FinZoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eșantion de 1.390 de respondenți din toată țara.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri