BCR și-a revizuit în sus estimarea de creștere economică a României pentru anul 2022, de la 5,1% la 6%. Economiștii băncii nu exclud o recesiune tehnică, însă dau șanse reduse acestui scenariu.

”Având în vedere structura slabă a PIB din primul semestru al anului 2022 și așteptările privind efectele de reducere a cererii externe din jumătatea a doua a anului, o recesiune tehnică nu poate ieși din discuție, deși acesta nu este scenariul nostru de bază în prezent. Ne așteptam la o contracție secvențială în T3 din 2022 urmată de stagnare în T4 2022”, menționează Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR, într-un raport trimis investitorilor.

Acesta adaugă faptul că există posibilitatea ca previziunea BCR privind creșterea economică din semestrul al doilea să difere de cea care va fi înregistrată, având în vedere planurile Guvernului de a injecta echivalentul a 3,9 puncte procentuale (pp) din PIB în economie în ultimile 5 luni ale anului, pentru a-și atinge ținta de deficit.

”Având în vedere o primă jumătate a anului bună, ne revizuim în sus estimarea de creștere economică a României, de la 5,1% la 6% în 2022. De asemenea, reducem estimarea de creștere a PIB în 2033, de la 4% la 2,7%”, spune Dascălu.

INS a anunțat o creștere a PIB cu 2,1% în trimestrul al doilea din 2022, comparativ cu trimestrul anterior, pe seria ajustată sezonier. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut s-a majorat în primele şase luni din 2022 cu 5,3%.

Creșterea PIB a fost impulsionată de servicii și comerț care au adăugat 5,3 pp la rata anuală de creștere. De asemenea, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populației au adăugat 4,7 pp la creștere. Construcțiile au avut o contribuție pozitivă minoră de 0,1 pp, în vreme ce încasările nete de taxe au adăugat 0,3 pp, iar industria a adus o reducere de 0,4 pp. Contribuția agriculturii la creșterea economică a fost 0.

La polul opus, exporturile nete au avut cea mai negativă contribuție la PIB, cu o scădere de 7,2 pp în T2 2022.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri