Sectorul bancar al Uniunii Europene este rezilient, deoarece are un nivel solid al capitalului şi al lichidităţilor, potrivit unui comunicat al liderilor UE, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Uniunea bancară a consolidat semnificativ rezilienţa sistemului bancar al UE. Sectorul nostru bancar este rezilient, cu un nivel solid al capitalului şi al lichidităţilor", se arată în comunicat.

Analiştii apreciază că zona euro va evita recesiunea şi, cel puţin pe termen scurt, economia regiunii rezistă turbulenţelor, ceea ce ar putea determina BCE să continue înăsprirea politicii monetare. Dar încrederea rămâne fragilă, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.

Este foarte puţin probabil ca zona euro să se confrunte cu o nouă criză bancară, a dat asigurări premierul olandez Mark Rutte, după summitul de la Bruxelles. Acesta a explicat că sectorul bancar este de departe mult mai puternic decât era în urmă cu un deceniu, în special în privinţa rezervelor de capital (capital buffers) şi a testelor de stres, iar economia este şi ea solidă.

"Cred că este foarte puţin probabil dacă vedeţi cum am organizat lucrurile în Europa", a răspuns Rutte, când a fost întrebat dacă vede o repetare a crizei financiare.

"Este o reacţie la ceea ce s-a întâmplat atunci şi este o situaţie diferită de cea din SUA şi Elveţia", a adăugat premierul.

La rândul său, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că nu crede că există temeri în special legate de stabilitatea economică a Europei, când a fost întrebată în legătură cu turbulenţele care afectează sectorul bancar şi în special Deutsche Bank.

"Fundamentele sectorului bancar sunt solide", le-a spus jurnaliştilor premierul italian, după summitul de vineri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri