Cursul euro/leu a reintrat pe trendul de depreciere pe care a fost în ultimii 5-7 ani, a declarat pentru AGERPRES, Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, menţionând că sondajul asociaţiei pentru următoarele 12 luni arată un curs de 5,03- 5,04 lei pentru un euro.

”Practic, cursul euro/leu a reintrat pe trendul de depreciere pe care a fost în ultimii 5-7 ani. În ultimii 5-7 ani s-a depreciat cumva cu 0,10 lei pe an sau undeva la 2-3%, exact diferenţialul de inflaţie dintre România şi Zona Euro şi practic acum a reintrat pe acel trend. Şi anticipaţiile, cel puţin în sondajul CFE România pe ultimele pe următoarele 12 luni, sunt de un curs de 5,03- 5,04 lei pentru un euro", a declarat Adrian Codirlaşu.

El a afirmat că există factori interni şi factori externi care duc la deprecierea leului. România are dezechilibre majore în economie, cu cel mai mare deficit de cont curent din UE şi cel mai mare deficit bugetar, fiind în procedură de deficit excesiv cu Uniunea Europeană. Aceşti factori pun presiune pe tendinţa de depreciere iar lor li se adaugă şi diferenţele de inflaţie dintre România şi Zona Euro, care de asemenea conduc către depreciere. Factorilor interni li se adaugă factorii externi, precum creşterea dobânzii pe piaţa americană.

"Atunci când FED-ul majorează rata de dobândă, automat toate celelalte monede au de suferit. Şi ceea ce este extrem de important pentru dolar, şi dolarul e singura monedă care are această situaţie, dobânda de politică monetară a FED e mai mare decât inflaţia. Deci dobânda a redevenit real pozitivă. Nu a mai fost real pozitivă din 2008. Ceea ce este un lucru foarte important şi dă o credibilitate extrem de mare pe plan global dolarului. Iar o rată de dobândă de politică monetară real pozitivă la dolar va avea ca impact o reducere mai lentă a ratelor de dobândă de politică monetară de către celelalte bănci centrale", a explicat Adrian Codirlaşu.

Moneda europeană a atins vineri, 19 mai, un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9783 lei/euro, în creştere cu 0,52 bani (0,10%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9731 lei.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri