7 Noiembrie 2023

Ciolacu își contrazice propria lege privind plățile cash și dă vina pe ANAF și Ministerul de Finanțe



Premierul României, Marcel Ciolacu, spune că va revizui legea plăților cash care prevăd limitarea plafoanelor de utilizare a numerarului. Acesta a pus această modificare fiscală, care a stârnit reacții în spațiul public, pe umerii specialiștilor din Ministerul de Finanțe și ANAF.

În ceea ce privește modificările fiscale care vizează companiile, un nou articol prevede ca sumele în numerar aflate în casieria firmelor nu vor putea depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 de lei. Cu toate că această modificare a fost asumată de Guvern, Marcel Ciolacu revine către această lege și o pune în cârca reprezentanților Ministerului de Finanțe și ANAF.

„Prin urmare, în prima ședință de Guvern voi revizui propunerile venite de la ANAF și Ministerul Finanțelor, pentru că datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern! Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Una dintre modificările fiscale asumate de Guvern impune un plafon al plăților cash pe care le pot face persoanele fizice către comercianți. Așa că, pentru sumele mai mari de 5.000 de lei, românii o să trebuiască să folosească cardul pentru a face cumpărături. Această măsură are ca scop reducerea evaziunii fiscale pentru a suplimenta sumele care intră în bugetul de stat.

„Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025”, arată un fragment al acestor modificărilor fiscale.



Citeste si