Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. În pofida faptului că rata inflației se află în scădere, economiștii de la masa lui Isărescu nu se grăbesc să relaxeze dobânzile.

Totodată, BNR a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% la sută pe an și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Nivelul dobânzii cheie se traduce direct în buzunarele românilor cu credite, deoarece, influențează indicii în funcție de care se calculează dobânzile: ROBOR și IRCC.

FMI spune că Isărescu nu trebuie să relaxeze dobânzile

Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI pentru România, este de părere că Banca Națională nu ar trebui să relaxeze dobânda de politică monetară, cu doar o zi înainte ca masa lui Isărescu să ia o decizie. Reprezentantul FMI spune că lupta României cu inflație este încă una lungă. Politica monetară nu ar trebui să fie relaxată până când inflația de bază nu se află pe o traiectorie descendentă fermă, consideră reprezentantul FMI.

Reprezentantul FMI a declarat că există riscuri majore legate de deficitul bugetar cu care se confruntă țara noastră. În acest context, România a rezistat șocurilor economice provocate de pandemie, de războiul Rusiei în Ucraina, și de creșterile prețurilor la energie și la alimente care au rezultat, relativ bine. Țara a continuat convergența sa către veniturile mai ridicate ale colegilor din UE. Principala provocare de politică este de a pune la dispoziția publicului
finanțelor publice pe o traiectorie sustenabilă.

Cum a evoluat inflația în România

Rata anuală a inflației a coborât în septembrie 2023 la 8,83%, în linie cu previziunile, de la 9,43% în luna august, pe fondul decelerării creșterii prețurilor alimentelor procesate și al accentuării declinului în termeni anuali al prețurilor energiei.

Pe ansamblul trimestrului III, rata anuală a inflației a continuat astfel să se reducă, dar mai lent decât în precedentele două trimestre, diminuându-se cu 1,42 puncte procentuale (de la 10,25% în iunie), în condițiile în care noile scăderi ample de dinamică consemnate în acest interval de prețurile alimentelor și energiei au fost parțial contrabalansate ca impact de scumpirea combustibililor și medicamentelor.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accelerat scăderea în trimestrul III, coborând vizibil sub nivelul prognozat, la 11,3%în septembrie, de la 13,5 % în iunie. Evoluția este atribuibilă în principal descreșterii cotațiilor mărfurilor, prioritar agroalimentare, și măsurii de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază. Ea reflectă însă și o slăbire a transmiterii în prețurile de consum a costurilor mărite ale firmelor, îndeosebi a celor salariale – pe fondul temperării cererii de consum –, precum și o atenuare a impactului inflaționist al importurilor.

Rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) a scăzut la 9,2% în septembrie, de la 9,3% în iunie 2023. Totodată, rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza IAPC s‑au redus în septembrie la 12,6% și la 11,4%, de la 14,2 la sută, respectiv 12,5%, în iunie, rămânând inferioare celor prevalente în regiune și în țările baltice.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri