21 Mai 2008

BNR ar putea reduce dobanda cheie in 2008



Banca centrala ar putea cobori dobanda de politica monetara pana la finalul acestui an, daca asteptarile inflationiste, care reactioneaza cu intarziere la evolutia inflatiei, vor indica in septembrie-octombrie o puternica revenire pe o panta descendenta, a declarat guvernatorul BNR.

"In masura in care inflatia se inscrie pe o traiectorie larg descendenta si perceptiile se schimba, am putea vedea si o coborare a ratei dobanzii cheie pana la sfarsitul acestui an", a adaugat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit NewsIn

El a explicat ca, in prezent, aplatizarea inflatiei a devenit o realitate, dar piata nu va percepe revenirea inflatiei pe o traiectorie puternic descrescatoare mai devreme de septembrie-octombrie.

Guvernatorul BNR a explicat ca perceptia de temperare semnificativa a inflatiei apare cu intarziere, in conditiile in care cifrele despre inflatia din august sunt publicate abia la mijlocul lunii septembrie.

Isarescu a mai explicat ca cifrele publicate in august pentru luna anterioara nu vor fi suficient de incurajatoare pentru a schimba si perceptiile si ca in luna iulie nu vom avea o inflatie mai scazuta pe cifre, pentru ca efectul de baza nu este unul favorabil in acest sens.

Inflatia a ajuns in aprilie la 8,62% pe an, cu o temperare foarte usoara fata de luna anterioara, cand inflatia s-a situat la 8,63% pe an.

Seful bancii centrale a declarat in repetate randuri ca nivelul inflatiei in martie a fost varful pentru acest an, urmand ca in lunile urmatoare inflatia sa ramana in apropierea nivelului maxim, pentru a intra puternic pe o panta descendenta abia din luna iulie. Pentru sfarsitul acestui an, BNR estimeaza o inflatie de 7%.



Citeste si