30 Iulie 2008

Supravegherea speciala a administratorilor de pensii facultative va dura cel mult sase luni

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat spre dezbatere publica proiectul normei privind instituirea supravegherii speciale a administratorilor fondurilor de pensii facultative, masura ce nu poate depasi 12 luni, a anuntat Comisia.

Astfel, potrivit acestui proiect, masura supravegherii speciale se va realiza pe o perioada de cel mult sase luni, CSSPP putand dispune prelungirea termenului o singura data, pe o perioada ce nu poate depasi sase luni.

Norma stabileste reguli privind procedura si conditiile de instituire si de incetare a masurii de supraveghere speciala, respectiv de desemnare a Consiliului de supraveghere speciala si atributiile acestuia.

Daca se constata deficiente care nu impun retragerea autorizatiei administratorului sau fondului de pensii facultative, CSSPP poate permite redresarea fondului de pensii facultative.

La data ultimei raportari, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.



Citeste si