22 Octombrie 2008

Garantarea unui randament minim pe pilonul II ar putea scoate jucatori din piata

Grupul de Economie Aplicata (GEA) vrea sa stranga semnaturi pentru ca administratorii de pensii private obligatorii sa garanteze un randament anual cel putin egal cu inflatia, deoarece considera necesara aceasta masura in contextul crizei internationale, a spus directorul executiv al GEA

"Ceea ce s-a intamplat in America ne demostreaza vulnerabilitatea acestor instrumente financiare", a declarat director executiv al GEA, Liviu Voinea, potrivit NewsIn.

El a subliniat ca trebuie "sa evitam ca economiile populatiei sa se piarda".

"Nu sunt valabile argumente de genul: avem o experienta de 100 de ani", a continuat Voinea, care a precizat ca banci mari din SUA au dat faliment in conditii economice dificile.

"Trebuie sa se introduca un cadru de reglementare privind randamentul minim garantat. Vrem sa avem o campanie de strangere de semnaturi pe aceasta tema", a mai spus seful GEA.

Impunerea unui randament minim anual cel putin egal cu inflatia pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II) obliga fondurile sa investeasca numai in instrumente cu venit fix, limitandu-le astfel castigurile, iar unii jucatori ar putea chiar sa iasa din piata, sustin unii administratori din piata.

"In momentul in care s-ar impune garantarea unui randament minim cel putin egal cu inflatia, cifra corespunzatoare riscului asumat de administrator ar creste considerabil, iar comparatia risc-profit ar putea intr-adevar deveni nefavorabila, ducand la decizia de a iesi din piata", a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea.

Ea a explicat ca fiecare administrator de pensii a decis sa inceapa aceasta activitate pe baza unui plan de afaceri care i-a indicat ca, pe termen lung, poate obtine un profit care sa justifice riscul pe care si-l asuma intrand in aceasta afacere.

"Practic, decizia s-a luat comparand doua cifre: cea a profitabilitatii asteptate, si cea a riscului asumat (care si el se cuantifica)", a mai spus Bunea.

IIn afara de problemele pentru profitabilitatea fondurilor, administratorii sustin ca impunerea unui randament minim garantat pentru clienti ar plafona si castigurile potentiale ale participantilor la fondurile private de pensii.
Astfel, directorul general al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, spune ca o astfel de masura plafoneaza randamentul fondurilor si "afecteaza interesul participantilor, scopul in sine pentru care s-a luat masura de a infiinta o piata a pensiilor private".

"Dupa experienta altor piete precum Ungaria, fondurile au afisat randamente mai mari dupa eliminarea acestei obligativitati de garantare a randamentului", a declarat Voicu, potrivit NewsIn.



Citeste si