10 Decembrie 2008

Banca Romaneasca si-a revizuit in scadere tinta de active



Banca Romaneasca va incheia acest an cu o crestere de 65-70% a creditelor fata de sfarsitul anului trecut si de 20% pe partea de depozite, dar si-a revizuit in scadere tintele privind activele bancii si extinderea retelei, a declarat directorul general al bancii, Andreas Maragkoudakis.

"Ne-am scazut tintele privind valoarea activelor de la sfarsitul acestui an, de la estimarea initiala de 3 miliarde euro. Pe partea de depozite sunt unele probleme, deoarece in ultima perioada nu au fost cresteri la fel de mari cum am fi vrut", a spus Maragkoudakis.

Totodata, Banca Romaneasca si-a revizuit tinta privind extinderea retelei pana la finalul acestui an de la 158 la 148 de unitati. In prezent banca are 138 de unitati deschise.

"Avem o crestere calculata, insa trebuie sa recunosc ca nu este substantiala", a subliniat Maragkoudakis.

El a adaugat ca Banca Romaneasca ar putea decide, "in functie de conditiile din piata", sa transforme creditele deja acordate in moneda elvetiana in imprumuturi in euro, dupa ce a sistat acordarea de credite in franci elvetieni.

In ceea ce priveste liniile de finantare din partea bancii mama, National Bank of Greece (NBG), Maragkoudakis sustine ca actionarul majoritar va reinnoi liniile de finantare pe termen scurt.

"Romania are atuuri mai bune decat alte tari, in ciuda problemelor cu deficitul de cont curent si deprecierea monedei nationale, iar NBG este aici pentru a ramane", a mai spus direct general al bancii.

In opinia sa, criza financiara internationala se va resimti inca un an in sistemul bancar romanesc si pana la inca doi ani in economia tarii.

Totodata, Maragkoudakis a reamintit ca planul de rebranding al Bancii Romanesti se va incheia pana la finalul lui 2009.

Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,7% de catre National Bank of Greece (NBG), cel mai mare grup bancar elen, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are o participatie de 10,17%.

National Bank of Greece mai controleaza in Romania, in afara de Banca Romaneasca, si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta si Eurial Leasing.



Citeste si