8 Iunie 2009

Programul Prima Casa: Apar primele reguli ale jocului



Bancile instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate prin programul "Prima Casa", un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani, a decis Guvernul.
"Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului <Prima Casa> bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", potrivit OUG adoptate de Guvern si publicate in Monitorul Oficial.

Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul acestui program sunt creante bugetare, a caror recuperare se face prin executare silita de ANAF. "Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garantie, in cadrul procedurii de executare silita (...), se efectueaza de catre organele competente ale ANAF. Sumele incasate sunt venituri la bugetul de stat", potrivit actului normativ. In titlul executoriu, suma de plata va fi inscrisa in moneda nationala.

Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare, precum si regulile de gestionare a garantiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin HG, in 15 zile de la data intrarii in vigoare a OUG publicate ieri in Monitorul Oficial.

Ministerul Finantelor si Fondul de Garantare vor incheia o conventie prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in derularea programlui <Prima Casa>.

Beneficiarii programului <Prima Casa> sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu detin in proprietate o locuinta, in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar.

Premierul Emil Boc a declarat ieri seara, la B1Tv, ca persoanele care achizitioneaza locuinte prin programul "Prima Casa" vor beneficia de o perioada de gratie de trei luni inainte de a pierde locuinta, daca nu platesc ratele. "Programul acesta nu se doreste a fi Mos Craciun, este vorba totusi despre responsabilitate", a declarat Boc.

Programul Prima Casa, coordonate:

  • Bancile instituie, in favoarea statului, asupra imobilelor achizitionate un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare;
  • Programul Prima Casa, operational din 20 iunie
  • Este interzisa vanzarea locuintei pe o perioada de 5 ani;
  • Beneficiarii programului Prima Casa: persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a prezentei OUG (4 iunie 2009) nu detin in proprietate o locuinta,

Profitul obtinut de BRD-SocGen din acordarea de credite ipotecare prin programul "Prima Casa" va fi "foarte marginal", in conditiile in care costurile de finantare sunt in continuare ridicate, a declarat presedintele BRD, Patrick Gelin.

"Trebuie sa fim realisti. Facem un efort pentru ca este vorba despre un program social, insa marja noastra este redusa, iar profitul va fi marginal, foarte marginal pentru acest segment de credite. Pentru depozitele in euro, dobanzile sunt in continuare destul de ridicate, 5-5,5%, iar pentru atragerea de finantari in euro trebuie sa luam in calcul Euribor, costurile cu rezervele minime obligatorii, de aproximativ 2 puncte procentuale, si costul riscului", a spus Patrick Gelin, citat de NewsIn.

El a completat ca BRD este dispusa sa acorde imprumuturile ipotecare la dobanzi reduse, care vor varia insa in functie de o serie de factori.
Gelin a afirmat ca, in prezent, la nivelul pietei, exista o "lipsa de vizibilitate", inclusiv privind procesul de reluare a creditarii.

De asemenea, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen a spus ca dobanda pentru creditele ipotecare contractate prin programul Prima Casa va fi cu cel un punct procentual peste dobanda la care se imprumuta statul.



Citeste si