6 Ianuarie 2010

Cum se traduce decizia lui Isarescu: Bancheri, reduceti dobanzile!



Banca Nationala a Romaniei a transmis un mesaj clar prin reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an: este necesar ca bancile comerciale sa micsoreze costul creditelor si sa contribuie la "relansarea durabila a cresterii economice", in timp ce inflatia nu ne va mai provoca probleme.

Vasilescu, BNR: Zgomotul inflatiei - o simpla impresie artistica

"Realitatea din economie impunea o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%", a explicat Adrian Vasilescu (foto), consilierul guvernatorului BNR, adaugand ca "zgomotul inflatiei", pe care l-au creat analistii, care au spus in ultimele zile ca banca centrala nu va reduce dobanda din cauza presiunilor inflationiste, este "o simpla impresie artistica".

Reprezentantii BNR au detaliat: "Pe masura anticipatei epuizari, in cursul anului 2010, a efectelor majorarii accizelor si cu conditia reactivarii aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale, este de asteptat sa se creeze premise favorabile consolidarii procesului de dezinflatie".

Noul nivel al dobanzii cheie, de 7,5%, nu a mai fost atins de la inceputul lui 2008.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca era nevoie de un semnal puternic din partea bancii centrale pentru ca bancherii sa reduca costul creditelor si sa contribuie la relansarea economiei.

"Este necesar ca bancile sa reduca dobanzile la credite, dar aici intervine si un factor emotional si psihologic. Din punctul meu de vedere, efectele deciziei de taiere a dobanzii ar trebui sa se vada foarte repede, dar avand in vedere componenta emotionala care influenteaza deciziile bancilor, dobanzile la credite se vor reduce mai incet. Insa dobanzile trebuie sa scada pentru ca, in caz contrar, bancile vor fi cele care o sa piarda", a declarat Adrian Vasilescu.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a transmis in noiembrie anul trecut ca dobanzile la creditele in lei ar trebui sa se situeze cu pana la trei puncte procentuale peste dobanda cheie in perioada actuala de recesiune, lipsa de incredere creata de incertitudinea politica fiind factorul principal pentru dobanzile ridicate.

In piata se remarca o continuare a dinamicii anuale negative in termeni reali a creditului acordat sectorului privat, in special in ceea ce priveste componenta in moneda nationala, in conditiile mentinerii cererii reduse de credite pe fondul recesiunii economice, a mai subliniat banca centrala intr-un comunicat de presa.

Leul a inregistrat o apreciere impresionanta si, ca urmare a deciziei de scadere a dobanzii cheie, cursul de schimb a coborat la 4,18 lei/euro la finalul sedintei, dupa ce moneda nationala s-a apreciat semnificativ in a doua parte a zilei.

De asemenea, relaxarea politicii monetare a saltat BET cu 3,7%, pe o piata in crestere cu peste 3,5% pe ansamblu.


Inflatia ar putea ajunge sub 4% in iunie, in ciuda presiunii accizelor

Decizia bancii centrale de a relua relaxarea politicii monetare prin scaderea dobanzii cheie la 7,5%, de la 8% are la baza doua aspecte, potrivit economistului-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionu Dumitru (foto).

"In primul rand, normalizarea situatiei politice din Romania ce permite continuarea acordului de finantare externa cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale a permis bancii centrale sa continue relaxarea politicii monetare", proces ce a fost oprit la finalul anului 2009 pe fondul incertitudinilor politice si din economie, a explicat economistul Raiffeisen Bank.

Totusi, banca centrala ramane prudenta. "Conduita politicii monetare a vizat conservarea perspectivelor de revenire a ratei inflatiei in apropierea tintelor stabilite pe termen mediu si ancorarea anticipatiilor inflationiste in contextul accentuarii riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri pe fondul climatului politic volatil din ultima parte a anului 2009. Astfel, se consemneaza mentinerea prudentei conditiilor monetare reale de ansamblu", au explicat oficialii BNR in comunicatul detaliat publicat dupa finalul sedintei de politica monetara.

"In al doilea rand, dupa ce se va incorpora in totalitate efectul accicezor, perspectivele dezinflationiste arata ca sunt sanse ca rata anuala a inflatiei sa ajunga sub 4% in prima parte a acestui an", a declarat Ionut Dumitru.

Rata anuala a inflatiei se plasa, in noiembrie, la 4,65%, in timp ce tinta Bancii Nationale pentru 2009 era de 3,5%, plus sau minus 1 punct procentual.

Baltazar: Scaderea dobanzilor la credite se va vedea in T2

Primele efecte ale deciziei BNR de ieri vor incepe sa se vada abia peste o luna, sustine analistul Bogdan Baltazar (foto), costul creditelor va inregistra o scadere importanta abia de la inceputul trimestrului al doilea din acest an.

"Va exista un ecart de o luna pana cand bancile isi vor face socotelile si vor incepe sa reduca dobanzile si abia la inceputul trimestrului al doilea se vor vedea mai bine reducerile de dobanzi la credite. Reducerea costului finantarii este necesara pentru a se putea relansa economia", a declarat Bogdan Baltazar.

Bancherii au redus in ultimele luni din 2009 dobanzile la credite in speranta ca vor stimula activitatea de creditare sau ca vor usura sarcina de plata pe care o au clientii actuali pentru a nu se confrunta cu si mai multe credite neperformante, insa efectul nu a fost cel dorit. Cererea pentru credite nu a fost stimulata, iar restantele populatiei si ale companiilor au continuat sa creasca.

"Anticipez ca Banca Nationala va mai reduce dobanda cheie in acest an, pana la 6,5%, dar cu conditia de a tine inflatia sub control", a adaugat Baltazar.

Urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc pe 3 februarie, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.




Citeste si