17 Februarie 2010

Creditarea trebuie repornita pe baze sanatoase, altfel riscam o noua criza



Activitatea de creditare trebuie sa fie reluata pe baze sanatoase, concomitent cu reluarea cresterii economice, mai ales in conditiile in care gradul de indatorare al populatiei din Romania este ridicat.
"Creditarea nu trebuie sa porneasca pe baze nesanatoase. Trebuie sa face pasi marunti, dar constanti pentru reluarea creditarii si a economiei, pentru ca in caz contrar o sa ajungem la o alta criza, care va fi numai a noastra", a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, in cadrul unei conferinte organizate de FinMedia.

Este benefic faptul ca Banca Nationala a Romaniei a facut foarte clar faptul ca bancile nu trebuie imbrancite sa reia activitatea de creditare foarte agresiv pentru ca acest lucru nu se poate si nici nu este sanatos, considera Dumitru.

"Nivelul de indatorare in Romania este destul de ridicat pe segmentul populatiei si avem un potential destul de redus de creditare din partea populatiei. Serviciul datoriei bancare al populatiei raportat la veniturile disponibile se cifreaza, in medie, in Romania la 21-22%. Daca ne comparam cu alte state o sa vedem ca avem un grad de indatorare peste medie. In plus, daca ne referim strict la persoanele indatorate vom vedea ca gradul de indatorare este de aproximativ 40%", a explicat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

In plus, pe langa potentialul redus de creditare a sectorului persoanelor fizice, sentimentul negativ al consumatorilor din Romania constituie inca o piedica in relansarea activitatii de creditare.

"Cresterea rapida a creditului din trecut a consumat aproape tot potentialul pe termen scurt care exista in Romania. Potentialul este limitat pe termen scurt, dar ramane la un nivel ridicat pe termen lung, insa este conditionat de reluarea activitatii economice", sustine Dumitru.

Raiffeisen Bank Romania estimeaza ca avansul economiei romanesti din acest an o sa fie de aproximativ 1%.



Citeste si