19 Martie 2010

Cat de mult a afectat criza piata brokerajului de asigurari

Cu toate ca volumul primelor brute subscrise intermediate a crescut cu 3% anul trecut fata de 2008, pana la 756 milioane de euro, veniturile brokerilor de asigurari s-au diminuat cu 15% in 2009, ajungand la nivelul de 116 milioane de euro. Pentru anul in curs, parerile sunt impartite, desi arbitrul pietei asigurarilor crede ca ponderea brokerajului in totalul industriei va depasi 40%.

De ce au scazut veniturile brokerilor in 2009

Astfel, calculat in euro, brokerii de asigurari au intermediat anul trecut prime brute subscrise de aproape 756 milioane de euro, cu 3% mai mult decat in 2008, cand au intermediat 735 milioane de euro.

Scaderea veniturilor intermediarilor cu 15% de anul trecut, pana la 116 milioane de euro, de la 133 milioane de euro (vezi grafic) in 2008, vine in contextul declinului de 13% in euro a pietei autohtone a asigurarilor, pana la 2,09 miliarde de euro, arata datele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR).

Totodata, diminuarea veniturilor a fost cauzata de plafonarea comisionului RCA si a pierderii unor clienti mari, consecinta anularii noilor investitii in sectoare precum cel imobiliar si industrial, a explicat presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu (foto).

"Un alt motiv care a dus la acest rezultat negativ vine din pierderea unui numar de clienti mici care au renuntat la protectia prin asigurare din cauza crizei economice", a mai spus Andriescu.

Evolutia veniturilor brokerilor de asigurare in perioada 2002-2009 (mil.euro)


Creste ponderea intermedierii in totalul pietei de asigurari in 2010?

In ceea ce priveste cresterea ponderii intermedierii in totalul pietei de asigurari parerile sunt impartite, dupa ce, in 2009, brokerii au intermediat 36% din valoarea totala a subscrierilor din piata, cu 4% mai mult decat in 2008, potrivit datelor UNSICAR.

Presedintele CSA, Angela Toncescu (foto), crede ca, in 2010, industria brokerajului va intermedia peste 40% din totalul pietei autohtone de asigurari.

"In 2010 cred ca ponderea primelor intermediate va depasi 40%, pe masura ce rolul brokerilor va deveni tot mai important. In statele dezvoltate, gradul de intermediere prin brokeri este mult mai ridicat, iar in unele dintre acestea brokerii reprezinta chiar principalul canal de vanzare a produselor si serviciilor de asigurare", a spus Toncescu.

In acelasi timp, Constantin Nastase, director executiv UNSICAR, vede o stagnare la 35-36% a ponderii brokerilor in totalul industriei de asigurari.

“Ponderea primelor intermediate de brokeri din totalul subscrierilor pe piata este de 36%, procentaj mai mare cu circa 4% fata de 2008. Un procentaj de 95% din primele intermediate de brokeri provine din asigurari generale si 5% din asigurari de viata”, a explicat Andriescu, declarand ca spera la o crestere a ponderii intermedierii de pana la 38-39%.


Ce asteapta UNSICAR de la 2010

Piata de brokeraj in asigurari ar putea creste in acest an cu 15%, raportat la moneda nationala, fata de nivelul inregistarat in 2009, in timp ce veniturile ar putea avansa cu 7-10%, potrivit estimarilor presedintelui UNSICAR, Bogdan Andriescu.

Seful brokerilor crede ca, in actualul context economic puternic afectat de criza economico-financiara, tot mai multi clienti prefera si vor prefera sa incheie polite prin intermediul brokerilor pentru a obtine cele mai bune preturi.


UNSICAR face lista neagra a brokerilor care fac probleme

Totodata, in planurile pentru anul in crus, Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR) va solicita asiguratorilor, printr-o adresa scrisa, o lista cu brokerii care cauzeaza probleme, cum ar fi depunerea, in conturile asiguratorilor, cu intarziere sau deloc a primelor incasate de la clienti.

"Saptamana viitoare vom solicita asiguratorilor o lista cu brokerii care fac probleme, atat din cadrul UNSICAR, cat si din piata de brokeraj in general", a declarat Constantin Nastase.

Nastase a comentat ca, in ce priveste membrii UNSICAR, sanctiunile pot aduce excluderea lor din uniune, in functie de gravitatea faptelor. "In ce priveste brokerii din afara uniunii, vrem sa stim care sunt acestia pentru ca atunci cand vor sa adere la UNSICAR fie nu ii primim, fie le punem conditii", a concluzionat Nastase.




Citeste si