17 Septembrie 2010

Finantele se imprumuta pe termen lung



Finantele au atras joi 200,4 de milioane lei prin vanzarea de obligatiuni de stat cu maturitate de zece ani, doar doua treimi din valoarea programata, de 300 milioane lei, la un randament mediu de 7,1%, similar celui de la precedenta operatiune pentru astfel de titluri.

Randamentul mediu acceptat la licitatia de joi a fost tot de 7,1% pe an, iar cererea totala a bancilor s-a ridicat la 787,27 milioane lei, informeaza Mediafax.

Cea mai recenta licitatie pentru obligatiuni pe zece ani a fost organizata de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) pe 22 iulie, cand au fost vandute titluri de 103 de milioane lei, un sfert din valoarea programata, de 400 milioane lei, la un randament mediu de 7,1%.

Prin operatiunea de joi s-a redeschis o emisiune lansata in 2007, astfel ca titlurile vor avea scadenta in 2017.

In august, MFP a vandut doar certificate de trezorerie, respectiv titluri cu scadenta de cel mult un an, in valoare totala de trei miliarde de lei, in conditiile in care a refuzat doua oferte pentru vanzarea de obligatiuni cu maturitatea de cinci, respectiv trei ani, pe motiv ca randamenele solicitate de catre banci erau prea mari.

Pentru luna septembrie, Finantele au programat sa vanda titluri de stat de 4,6 miliarde de lei, din care 87%, respectiv patru miliarde de lei, reprezinta certificate de trezorerie.

De la inceputul acestui an Ministerul Finantelor a imprumutat de la bancile comerciale, prin vanzarea de titluri de stat, 26,01 miliarde lei.



Citeste si