7 Octombrie 2010

Olteanu, BNR: Recomand ANPC un dialog mai bun si preocupare mai larga fata de stiinta bancara



Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) ar trebui sa-si imbunatateasca modalitatea de dialog si sa isi creasca cunostintele in ceea ce priveste functionarea sistemului bancar, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

"Un mai bun dialog si o mai larga preocupare fata de stiinta bancara ar fi de recomandat la ANPC", a spus Olteanu, intrebat despre prevederile Ordonantei 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei, informeaza Mediafax.

Oficialul Bancii Centrale a aratat ca inca din noiembrie anul trecut a solicitat mediului bancar si autoritatilor de reglementare sa defineasca exact ce inteleg prin retroactivitate, dar divergentele de opinie care continua si astazi au fost "prea contondente".

"Mediul bancar isi face lobby la Parlament, dar o face transparent, ceea ce este de salutat", a spus Olteanu, comentand afirmatiile jurnalistilor privind presiunile exercitate de catre bancheri prin declaratiile publice.

Viceguvernatorul BNR a atras atentia ca acceptarea unor amendamente venite din partea ARB de catre Comisia Economica din Camere Deputatilor nu schimba cu nimic situatia intrucat doar avizul Comisiei de Buget Finante va conta la votul in plen.

Olteanu s-a abtinut sa faca comentarii despre un eventual impact asupra stabilitatii financiare, aratand ca trebuie asteptata forma finala a legii de aprobare a OUG 50.

Viceguvernatorul BNR nu si-a insusit cifrele vehiculate privind pierderile potentiale ale sistemului bancar, aratand ca o evaluare finala va fi disponibila doar dupa adoptarea legii.

"In masura in care vom vedea deciziile Parlamentului vom putea discuta si despre impactul asupra stabilitatii financiare", a spus Olteanu, in cadrul colocviului cu tema "Instrumente de plata", organizat de BNR.



Citeste si