Meseria de broker a aparut de numai zece ani in Romania. Dupa citiva ani de incercari timide, tinerii brokeri au inceput sa produca intr-adevar bani pentru clientii lor. äIn acest an, la bursa s-au tranzactionat actiuni in valoare de 2,1 miliarde de euro, de trei ori mai mult ca anul trecut, cind media a fost undeva la 600 de milioane de euroô, sustine Stere Farmache, director general la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Practic, cei 2,1 miliarde de euro de la BVB au fost adusi de cei 900 de brokeri, dar inmultiti pentru cei 15.000 de jucatori ai bursei.

Productivitate de sase ori mai mare

O suma mare de bani, tinind cont de cifra de afaceri pe cap de broker (vorbind statistic ), care este de 2,3 milioane de euro. Daca luam in calcul si datele Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu, ajungem la o cifra de afaceri de peste 2,5 miliarde de euro, adica mai mult de 3% din produsul intern brut. Iar la un comision mediu de 1% la tranzactie, putem spune ca fiecare broker a adus firmei la care lucreaza in jur de 25.000 de euro. O productivitate a muncii mult superioara angajatilor din aceasta tara. Trebuie spus ca, potrivit datelor statistice, productivitatea muncii in Romania este de 4.000 de euro pe angajat.

De la 1.000 de euro la 10.000

äPe piata exista in momentul de fata 70 de societati de servicii de investitii financiare autorizate de CNVM si circa 900 de agenti de servicii de investitii financiare (brokeri) autorizate de CNVMô, spune Anca Dumitru, director general la Asociatia Brokerilor. Potrivit domniei sale, media de virsta este in jur de 30 de ani, iar veniturile brokerilor se compun, in functie de politica fiecarei societati, din salariu fix plus comision din administrarea conturilor clientilor sau doar din salariu fix.

In general, venitul fix este cuprins intre 500 si 1.500 de euro. Salariul este in functie de firma la care lucreaza, de posibilitatile ei, si, de ce nu, de pozitia respectivului. Dar un broker bun care are clienti isi poate chiar mari de peste 10 ori lunar acesti bani. äSint clienti care acorda comision de succes. Adica respectivul broker a stiut cind sa investeasca la bursaô, ne spune Adrian Manaila, directorul SSIF Elda Invest din Galati. Asta pentru ca se considera ca brokerul are grija de banii clientului.

Patru ore in ring

Cu toate ca programul bursei este de doar patru ore pe zi (de la ora 10.15 la 14.15), un broker munceste in fapt mult mai mult. äCa medie, muncesc in general cam 10 ore pe zi. Sint si zile in care muncesc 12 sau 14 ore, si sint si zile cu un program mai lejerô, sustine Razvan Pasol, presedinte SSIF Intercapital Invest. Acest volum de munca se datoreaza in special analizei pietei de capital. Pentru ca un broker bun trebuie sa stie cum au mers actiunile unei companii, care sint perfomantele economice ale acelei firme si nu in ultimul rind ce zvonuri circula pe piata de capital. Desi este o meserie ämasculinaô, in ultimii ani, pe piata au inceput sa apara si femeile-broker.

Luxul brokerilor

Ľ Brokerii recunosc ca mai beau in timpul programului. Bauturile intilnite des in birouri sint sucurile naturale, dar si whisky-ul.

Ľ De regula, brokerii isi fac vacantele in afara, fiind preferate destinatii mai exotice. Spre exemplu, pe Daniel Tepes, presedintele HTI Valori Mobiliare, l-am gasit la telefon in Thailanda. äSint in Thailanda, acum de sarbatoriô, a spus Tepes.

Ľ Majoritatea brokerilor au la baza meseria de economist, respectiv analist financiar. Deci, Academia de Studii Economice.

Ľ Masinile, ca in orice meserie, sint dupa buget. Adica intilnim de regula automobile noi, valoarea lor fiind cuprinsa intre 8.000 si 20.000 de euro. Si aici Loganul este la mare putere.