"Numarul de abonati la serviciile de retransmisie programe audiovizuale era de 5,7 milioane la jumatatea anului, in scadere cu 0,6% fata de finalul anului 2010, cauzata in principal de diminuarea cu 8% a numarului de abonati la servicii de retransmisie prin retele satelit (DTH), care a ajuns la nivelul de 2,2 milioane de abonati", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

In schimb, numarul abonatilor la servicii de retransmisie prin retele de cablu si a celor prin tehnologie IPTV a crescut in prima jumatate a anului cu 4%, respectiv 28%, pana la 3,5 milioane, respectiv 0,04 milioane de abonati, potrivit datelor autoritatii.

"Rata de penetrare a serviciilor de retransmisie programe audiovizuale la nivel de gospodarii (calculata ca raport intre numarul total de abonati si numarul de gospodarii din Romania) a ajuns astfel la nivelul de 78%. In prima parte a anului, retelele de cablu au inregistrat majorari atat din punctul de vedere al numarului total de abonati, care a crescut cu 4%, cat si din perspectiva numarului de abonati la servicii de retransmisie prin cablu in format digital, care a avansat cu 85%", se mai spune in comunicat.

Citeste si:

Cresterea numarului de abonati prin cablu in mediul urban (+4,2%) a fost superioara celei inregistrate in mediul rural (+3,4%). Astfel, in mediul rural au fost raportati 0,78 milioane de abonati, rata de penetrare a acestor servicii crescand pana la 23,1%.

In mediul urban au fost raportati 2,68 milioane de abonati (aproximativ 78% din numarul total de abonati prin cablu), rata de penetrare crescand la 68%.

Din numarul total de abonati prin retele de cablu, 21% sunt abonati ai serviciilor de retransmisie a programelor prin retele de cablu in format digital, numarul acestora inregistrand o crestere de 85% pe parcursul primului semestru al anului 2011.