OTE a vandut catre Telekom Srbija participatia de 20% detinuta la companie pentru 380 milioane euro, guvernul sarb finalizand astfel recuperarea pachetelor privatizate in 1997, cu scopul final de a distribui actiunile populatiei si de a lista operatorul telecom la Belgrad.

Pe langa cele 380 milioane euro, OTE va primi anul viitor dividende de minimum 17 milioane euro de la Telekom Srbija, aferente anului fiscal 2011, se arata intr-un comunicat al grupului elen de telecomunicatii. OTE anticipeaza finalizarea tranzactiei pana la sfarsitul primului trimestru al anului viitor, scrie Mediafax.

Telekom Srbija este companie de stat si furnizeaza servicii de telefonie fixa, mobila si internet in Serbia si Muntenegru. Operatorul a fost privatizat partial in 1997 prin vanzarea a 29% din actiuni catre divizia olandeza a Telecom Italia si a unei participatii de 20% catre OTE.
Guvernul de la Belgrad a rascumparat actiunile de la Telecom Italia in 2003.

Compania a cerut in noiembrie un credit bancar sindicalizat de 320 milioane euro, pentru a rascumpara si participatia OTE. Telekom Srbija a anuntat la jumatatea lunii decembrie, potrivit Bloomberg, ca va finanta rascumpararea actiunilor de la OTE partial printr-un credit bancar, care urma sa fie folosit si pentru refinantarea unui imprumut de la Citigroup.

Guvernul sarb, sub conducerea premierului Mirko Cvetkovic, a respins in acest an o oferta de 1,1 miliarde euro din partea Telekom Austria pentru participatia majoritara la Telekom Srbija, considerand ca pretul oferit este prea scazut. Dupa ce va detine integral compania, guvernul vrea sa distribuie gratuit actiuni populatiei si sa listeze operatorul la bursa de la Belgrad.

Telekom Srbija a imprumutat in 2007 suma de 700 milioane euro de la Citigroup pentru a cumpara 65% din actiunile Telekom Srpska, operatorul de telecomnicatii din regiunea sarba a Bosnia-Hertegovina. OTE este prezent si in Romania, prin Romtelecom si Cosmote, si este controlat de grupul german Deutsche Telekom.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si