Cresterea PIB Romaniei in 2011, care in sine este o veste foarte buna si ar trebui folosita in mod constructiv in 2012 atat la nivel guvernamental, cat si pentru investitiile private, romanesti sau straine, a fost totusi influentata de factori conjuncturali cum ar fi cresterea productiei agricole si de asemenea continuarea cresterii exporturilor pe partea de echilibru al balantei de plati.
Opinia apartine lui Marius Ghenea, manager al FiT Distribution, companie ce detine retaileri online precum PCFun.ro, ElectroFun.ro sau PCGarage.ro.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a urcat anul trecut cu 2,5%, in serie bruta, comparativ cu anul 2010, dar trimestrul patru a consemnat o contractie, de 0,2% in serie ajustata sezonier, potrivit datelor publicate de INS.

In ceea ce priveste influenta cresterii PIB la nivelul consumului intern, inclusiv cel de IT si electronice, ea nu poate deveni evidenta decat insotita de o crestere a indicelui de incredere al consumatorilor, care din pacate ramane scazut si in 2012, din cauza faptului ca salariile nu inregistreaza cresteri,creditarea persoanelor fizice este in continuare inhibata, asa incat nu vor exista resurse suplimentare semnificative pentru acest tip de consum, considera antreprenorul si investitorul roman.

“Cu toate acestea, estimam ca piata de profil ar putea totusi sa creasca la nivel de 10-12% in 2012, deoarece exista in continuare o cerere mare nesatisfacuta pe piata locala”, mai spune el. Totodata, el subliniaza ca online-ul va creste ca pondere din totalul pietei de electroIT din Romania, urmand sa evolueze anul acesta de la ponderea de 15% detinuta in 2011 la 18-19%.

Piata de electroIT a fost estimata in 2011 la circa 1,1 mld. euro.

Lui Ghenea avansul de 2,5% i se pare “o crestere importanta si o veste foarte buna”, mai ales in conditiile in care zona euro a performat in medie mult mai putin decat acest 2.5%.

“Problema cea mai importanta este sa vedem o crestere similara in 2012, ceea ce este insa putin probabil, in conditiile actuale, asa ca probabil cresterea va incetini spre 1%, sa speram ca nu intram chiar intr-o zona de crestere zero, de stagnare. Dar, la fel ca anul trecut, vor fi importante anumite sectoare ca agricultura (care in general prezinta rezultate fluctuante de la un an la altul in Romania, asa ca dupa un an bun, este putin probabil sa urmeze unul si mai bun)”, a incheiat Marius Ghenea.

Cum comentati declaratiile omului de afaceri? wall-street.ro va incurajeaza sa va spuneti opiniile privind evolutia PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri