Romania este la inceput de drum in privinta aplicatiilor pentru smartphone-uri ori tablete, majoritatea utilizatorilor romani folosind softuri gratuite, afirma Maia Novolan, director general al agentiei de marketing pe dispozitive mobile Syscom Digital.

Aplicatiile mobile sunt softuri cu ajutorul carora utilizatorii de smartphone-uri si tablete folosesc mai usor diferite servicii. De exemplu, exista aplicatii pentru muzica, jocuri, transfer de bani, citit, cautare pe internet, mesagerie, localizare, pentru a afla cand va aparea o anumita pereche de pantofi intr-un magazin sau cand ar putea avea loc un cutremur. Unele dintre aceste softuri sunt deja instalate pe telefon ori tableta, iar altele se descarca de pe internet.

“In privinta aplicatiilor, Romania este la inceput de drum, atat in ceea ce priveste consumul de aplicatii, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea de aplicatii pentru end-useri si marketeri. Aplicayiile mobile dezvoltate pentru piata romaneasca genereaza vanzari absolut marginale, peste 90% dintre utilizatori preferand sa descarce doar aplicatii gratuite”, explica Novolan.

400 de aplicatii romanesti in Appstore

La nivel global utilizatorii ar putea cheltui pana la sfarsitul acestui an in jur de 16 miliarde de dolari pentru aplicatii folosite pe platforme mobile. Aproximativ 2.000 de aplicatii sunt introduse in magazinele de aplicatii in fiecare zi, iar in prezent numarul total a ajuns la circa un milion de aplicatii in platformele Apple, Android, BlackBerry si Windows.

In prezent, in Appstore, magazinul de aplicatii al Apple, sunt peste 400 de aplicatii romanesti si un numar aproape similar de aplicatii exista si pentru platformele Android.

Numarul acestora creste de la zi la zi si se estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor fi de cinci ori mai multe decat in prezent.

Cele mai utilizate aplicatii mobile in Romania sunt cele pentru retele de socializare, acestea fiind urmate de cele utilitare si de informare si cele pentru jocuri si divertisment, conform datelor oferite de Syscom Digital.

Romanii isi instaleaza in medie 4-5 aplicatii pe un dispozitiv mobil (smartphone, tableta), de 9-11 ori mai putin decat japonezii care ocupa primul loc in lume cu in jur de 45 de aplicatii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Apple intra in competitie cu Netflix, Disney si Amazon