Tehnologia OLED, miza japonezilor de la Sony si Panasonic. Cum vor sa detroneze suprematia Samsung si LG

Panasonic si Sony, doi din cei mai mari producatori de produse electronice din lume, sunt in negocieri pentru dezvoltarea urmatoarei generatii de televizoare OLED cu care intentioneaza sa redobandeasca pozitiile pierdute in fata sud-coreenilor de la Samsung si LG.

Desi Sony a creat primul televizor care incorpora aceasta tehnologie in 2007, compania japoneza a renuntat la productia acestora dupa numai trei ani, lasand locul celor doi giganti sud-coreeni - Samsung si LG Electronics.

In ciuda scaderilor din anul fiscal 2011- cauzate in special de inundatiile si cutremurele din zona asiatica - Panasonic raportand un regres de 10% al afacerilor la 98 miliarde dolari si Sony cu un declin de 9,6% totalizand afaceri de circa 80 miliarde dolari, cele doua companii japoneze planuiesc lansarea unei noi generatii de televizoare OLED, informeaza Bloomberg.

Adoptarea noii tehnologii vine ca urmare a intentiilor celor doi producatori de a inlocui actualele LCD-uri cu OLED (Oganic Light-Emitting Diode) - o componenta electronica in forma de folie foarte subtire, luminoasa, facuta dintr-un material organic semiconductor. In acest mod, producatorii vor crea televizoare cu imagini de o claritate superioara, la un consum redus de energie dar si foarte usoare si subtiri.

Lupta dintre cei patru giganti asiatici nu se opreste aici: Cele doua companii vor fi obligate sa inoveze si sa continue sa evolueze, in ciuda rezultatelor slabe inregistrate anul trecut. Potrivit Bloomberg - Sony, Panasonic si Sharp - cei mai importanti producatori japonezi de electronice, au raportat scaderi totale de peste 20 miliarde de dolari in 2011.

Atat Sony cat si Panasonic au de recuperat teritoriul pierdut, cele doua companii nefiind ajutate si de productia de telefoane mobile si de vanzarile in crestere pe segmentul televizoarelor de care se bucura Samsung si LG.

Vanzarile televizoarelor echipate cu OLED ar putea creste la peste 2 milioane de modele comercializate pana in 2015, comparativ cu 34.000, in acest an, potrivit unui studiu IHS Inc.

Samsung si LG au prezentat la inceputul acestui an, in cadrul targului CES 2012 mai multe televizoare de 55 inch echipate cu aceasta tehnologie.

Tehnologia OLED este folosita in prezent, la dimensiuni si costuri mult mai mici, si pe telefoane sau tablete (AMOLED), fiind una din cele mai promitatoare evolutii gratie facilitatilor de consum scazut si calitate pe care le ofera.

Foto: wikipedia.org


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri