Preturile pentru utilizarea de internet mobil in roaming au scazut la 70 de eurocenti/MB de la 1 iulie, comparativ cu 4 euro/MB in urma cu trei ani, conform datelor Comisiei Europene. Astfel, tarifele pentru a consulta harti, pentru a viziona filme si poze si pentru a accesa emailul sau retelele de socializare in timpul deplasarilor in alte tari membre ale UE va fi mai ieftin din aceasta vara.
Astfel, prin reglementarea serviciilor de roaming de date, un om de afaceri care calatoreste in UE va economisi peste 1 000 de euro pe an, iar o familie care petrece o saptamana intr-o alta tara din UE se poate astepta la economii de cel putin 200 de euro.

Pe de alta parte, de la 1 iulie s-au micsorat si tarifele pentru apeluri vocale si mesaje-text in roaming.

Practic, noile tarife maxime pe care le vor plati utilizatorii incepand cu 1 iulie 2012 sunt:

• 29 de centi pe minut la efectuarea unui apel, plus TVA
• 8 centi pe minut la primirea unui apel, plus TVA
• 9 centi pentru a trimite un SMS, plus TVA
• 70 de centi pe megabyte (MB) pentru trafic de date sau pentru a naviga pe internet in timpul unei calatorii in strainatate (tarif perceput pe kilobyte utilizat), plus TVA.

Vezi cum vor evolua preturile in roaming in urmatorii doi ani apasand pe imagine.


Operatorii au libertatea de a oferi tarife mai scazute. Plafoanele tarifare reprezinta un nivel maxim, actionand ca o masura de protectie, iar concurenta ar trebui sa impulsioneze reducerea acestora.

In ansamblu, reducerile de pret pentru apeluri, SMS si internet va aduce consumatorilor economii de 75 % comparativ cu preturile din anul 2007.

Europenii vor cheltuit 5 mld. euro in roaming anul acesta

Anul acesta, europenii vor cheltui aproximativ 5 miliarde de euro pentru servicii de roaming, mai putin cu in jur de 15 miliarde de euro comparative cu preturile anterioare intrarii in vigoare, in 2007, a primului regulament al UE privind serviciile de roaming.

„Fixarea unor plafoane tarifare pentru serviciile de date ne permite sa beneficiem de roaming pentru generatia telefoanelor inteligente. Astfel se va pune capat o data pentru totdeauna preturilor exorbitante practicate in UE pentru serviciile de roaming”, afirma Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene si comisarul responsabil pentru Agenda Digitala.

Vezi aici un exemplu de cati bani poti economisi prin noile tarife de roaming apasand pe imagine.
Mai multe exemple gasesti aici.

De asemenea, incepand de la 1 iulie, persoanele care calatoresc in afara granitelor UE vor primi avertizari prin intermediul unor mesaje-text, emailuri sau ferestre pop-up in cazul in care costul datelor descarcate se apropie de 50 de euro sau daca s-a depasit nivelul stabilit in prealabil. In momentul respectiv, consumatorii vor trebui sa confirme ca sunt de acord sa depaseasca acest nivel inainte de a putea continua traficul de date in roaming.

Masurile care intra in vigoare la 1 iulie sunt primele dintr-o serie de reduceri treptate pe care Comisia Europeana vrea sa le impuna plafoanelor tarifare pentru serviciile de roaming. Consumatorii vor putea astfel sa aleaga un contract de roaming separat inainte de a pleca in calatorie sau un anumit operator in tara de destinatie, la fel cum procedeaza pentru a alege o retea Wi-Fi. Aceasta optiune va fi posibila de la 1 iulie 2014.

Primele plafoane pentru roaming au fost impuse in 2007

UE a introdus pentru prima data plafoane tarifare pentru serviciile in roaming in 2007 pentru a se asigura ca abonatii retelelor de telefonie mobila platesc tarife in roaming similare in intreaga Uniune.

In iulie 2009 s-a produs o noua reducere esalonata a tarifelor pentru serviciile de roaming, astfel incat, pana in iulie 2011, tarifele maxime pentru serviciile de roaming au ajuns la 35 de centi pe minut pentru apelurile efectuate si la 11 centi pe minut pentru apelurile primite in strainatate. Reglementarile referitoare la roaming din 2009 s-au aplicat pana la sfarsitul lui iunie anul acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri