De altfel, Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania, a declarat ca furnizorul de ehipamente testeaza in prezent tehnologia 4G impreuna cu un operator de telefonie mobila, conform Hotnews. Cel mai probabil acest operator este Cosmote, avand in vedere ca cele doua companii au colaborat si pentru construirea retelei de servicii 3G a Cosmote.

Companiile pentru care a oferit ANCOM licente de test LTE pana acum

Pe de alta parte, este posibil ca Orange sa fi testat tehnologia LTE impreuna cu Alcatel-Lucent, pentru ca pana acum operatorul a coloborat cu acest furnizor de echipamente pentru serviciile 4G, dar si pentru ca cele doua companii sunt de origine franceza. Orange recurge la parteneriate cu companii care provin tot din Franta, un exemplu recent fiind testarea tehnologiei NFC (near field communication), care permite realizarea de plati cu telefon, impreuna cu BRD, banca detinuta de francezii de la Société Générale .

Cei patru mari operatori de telefonie mobila de pe piata locala (Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS) s-au aratat cu totii interesati de a lansa servicii 4G, insa momentul in care vor fi lansate aceste servicii depinde de finalul licitatiei organizate in 2012 de ANCOM pentru oferirea de licente de telecom pentru urmatorii 15 ani.

Citeste si:

ANCOM a mai oferit si in 2010 si 2011 licente pentru demonstratii LTE pentru Orange, Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks si Huawei.

Serviciile de telecomunicatii 4G (urmatoarea tehnologie dupa 3G) permit utilizatorilor sa foloseasca internetul mobil la viteze de cateva ori mai mari decat in cazul 3G si sa foloseasca simultan mai multe aplicatii multimedia, precum navigare pe internet, conferinte video in timp real, acces la fisier foto /video, video streaming HD.

Operatorii se lupta pentru a lansa astfel de servicii pentru ca internetul mobil este viitorul telecomunicatiilor, consumul de internet pe mobil fiind estimat sa creasca de 18 ori in urmatorii cinci ani, conform unor estimari ale Cisco.