Grupul american Microsoft si-a cerut scuze si a precizat ca o "eroare tehnica" a impiedicat livrarea catre 28 de milioane de PC-uri a unui soft care asigura optiunea convenita cu executivul comunitar. Acordul cu UE prevede afisarea unei ferestre care sa ofere posibilitatea alegerii browserului la calculatoarele din Europa cu sistem de operare Windows si browser Internet Explorer prestabilit.

"Nu ne-am indeplinit corespunzator datoria de a remedia aceasta problema. Vom lua masuri imediate pentru a remedia. Regretam ca aceasta eroare a avut loc si ne cerem scuze", se arata intr-un comunicat Microsoft.

Comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, a declarat ca autoritatile de reglementare au primit plangeri ca Microsoft ar fi indus in eroare UE in privinta asigurarii optiunii de alegere a browser-ului.
Microsoft a primit amenzi de 1,68 miliarde de euro de la UE in anchete antitrust vechi de un deceniu. Grupul a acceptat intr-o intelegere din 2009 sa ofere acces si browser-elor concurentilor.

"Am avut incredere ca informarile grupului erau corecte. Se pare ca nu a fost cazul, asa ca am luat imediat masuri", a spus Almunia.

Microsoft poate incasa o amenda de pana la 10% din venitul anual pentru incalcarea termenilor acordului. In anul fiscal 2011, incheiat la jumatatea anului trecut, Microsoft a avut venituri record de aproape 70 de miliarde de dolari. Pentru primele noua luni ale anului fiscal 2012, incheiate la 31 martie, Microsoft a raportat venituri in urcare cu 6%, la 55,6 miliarde dolari.