Afacerile Nokia au scazut cu 20% in T2, dar vanzarile de Lumia 900 au depasit asteptarile

Vanzarile Nokia au scazut cu 20% in trimestrul al doilea, la 7,5 miliarde euro, iar pierderile companiei au urcat de trei ori, la 1,41 miliarde euro, insa livrarile smartphone-ului varf de gama au depasit estimarile analistilor, a anuntat joi compania.

Vanzarile Nokia au coborat de la 9,2 miliarde euro in perioada similara a anului trecut, potrivit unui comunicat al producatorului finlandez de telefoane mobile, scrie Mediafax.

Compania a consumat in cele trei luni aproape 700 milioane euro din rezervele de lichiditati, care au scazut cu 14% fata de primul trimestru, la 4,2 miliarde euro, in urcare cu 8% din iunie 2011.

Lumia 900, varful de gama al Nokia, s-a vandut in 4 milioane de exemplare in trimestrul al doilea.

Ratingul de credit al Nokia a fost retrogradat la "junk" - categoria inveestitiilor cu caracter speculativ - de catre cele trei mari agentii de evaluare financiara.

Compania noteaza ca pierderile vor continua in acelasi ritm si in trimestrul al treilea.

Directorul general, Stephen Elop, aflat in functie din 2010, a anuntat peste 20.000 de concedieri si a inchis mai multe fabrici si centre de cercetare-dezvoltare.

Nokia pariaza pe smartphone-urile Lumia, cu sistem de operare Windows Phone, care concureaza cu iPhone-ul Apple si cu multitudinea de modele bazate pe Google Android, in frunte cu gama Galaxy a grupului sud-coreean Samsung Electronics.

Actiunile Nokia au crescut joi la Helsinki cu 8,2%, potrivit Bloomberg. Capitalizarea companiei a coborat cu 64% de la inceputul anului si a atins miercuri cel mai redus nivel din 1994. Valoarea de piata a companiei a scazut cu 95 miliarde euro de la lansarea primului model iPhone, in 2007, si se plaseaza acum la mai putin de 6 miliarde euro.

Producatorul de telefoane a avut o pierdere de 1,41 miliarde euro in trimestrul al doilea, fata de un rezultat negativ de 368 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut. Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o pierdere de 641,1 milioane euro.

Volumul vanzarilor de smartphone-uri a scazut cu 39% in perioada analizata, la 10,2 milioane unitati, iar livrarile de telefoane clasice au urcat cu 2,4%, la 73,5 milioane.

Dupa 14 ani de dominatie a pietei telefoanelor mobile, Nokia a fost depasita in acest an de Samsung Electronics, care a vandut in primul trimestru 93,5 milioane de telefoane, potrivit Strategy Analytics.

Un nou semnal negativ pentru companie a venit saptamana trecuta, cand operatorul american de telecomunicatii AT&T a injumatatit pretul de oferta al Lumia 900, la 50 de dolari, sugerand ca modelul nu este suficient de atractiv pentru a atrage clientii in concurenta cu iPhone si telefoanele Android.

Totodata, actualele modele Lumia risca sa devina tot mai putin atractive pe masura ce se apropie lansarea sistemului de operare Windows 8, dupa ce Microsoft a anuntat ca smartphone-urile nu vor primi upgrade la noua versiune. Windows 8 va fi disponibil din 26 octombrie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri