XOR IT Systems, este compania care, potrivit Agerpres si hotnews.ro, a castigat licitatia organizata de Autoritatea Electorala Permanenta pentru softul care ar trebui sa detecteze posibilele nereguli de la referendumul (votul multiplu) pentru demiterea presedintelui. Insa structura de actionariat a acesteia este perfect opaca, conform centrului de innvestigatii Rise Project.

Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 13,8 milioane de euro si un profit net in jurul a 134.000 de euro, conform Ministerului de Finante. De asemenea, compania a avut anul trecut un numar mediu de angajati de 105 persoane.

Printre clientii cu care XOR IT Systems a lucrat de-a lungul anilor se numara companii precum Aviva, LaFarge, AVON Cosmetics Romania, Porsche Leasing Romania, Fan Courier si
Allianz Tiriac Asigurari.

XOR IT Systems a fost infiintata in Bucuresti in anul 2002 de catre cetateanul israelian de origine romana, Silvio Vitenstein, 57 de ani, implicat in mai multe afaceri in Romania. Israelianul iese din firma dupa doar un an cesionand integral participatiile sale din firma IT catre compania cipriota Ryamco Limited.

Astfel, firma XOR IT este detinuta in proportie de 85% de catre doua firme din Cipru: Cardiplan Investments Ltd si Olionvest Holdings Ltd. Ambele companii cipriote au fost infiintate in aceasi zi, pe 25 noiembrie 2008, cu doar cinci zile inainte de alegerile paramentare din acel an.

Directorul de la Olionvest este doamna Maria Mihailidou, cetatean cipriot iar cel de la Cardiplan este o anume Mari Pazvanti, cetatean australian. Cele doua femei sunt directori nominali care au rolul de a-i reprezenta pe adevaratii proprietari ai firmelor.

Strategia de ascundere a identitatii persoanelor implicate in XOR IT Systems este indicata si de faptul ca, la randul lor, cele doua firme cipriote sunt detinute de firme din Belize, o tara mica si foarte saraca situata in sudul Mexicului, la granita cu Guatemala. Belize este insa unul dintre cele mai opace paradisuri fiscale din lume. Astfel, Olionvest este detinuta de catre Marshlake Group Limited iar Cardiplan de catre Brookdale Investments Limited. Ambele firme din Belize figureaza la aceasi adresa in Belize City, capitala micului stat de la Marea Caraibilor.

Aici companiile din Cipru, nici cele doua firme proprietare din Belize, nu desi in alte afaceri in Romania, ceea ce indica faptul ca ele au fost gandite ca vehicule speciale pentru o singura afacere, adica pentru XOR IT Systems, conform Rise Project.

Cititi mai multe pe site-ul Rise Project.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Mesajul dur al lui Dancila catre Iohannis, inainte de alegeri