"In climatul legal si politic actual, nu cred ca exista vreo posibilitate ca iPhone-ul sa fie interzis la import", comenteaza pentru Bloomberg Rodney Sweetland, avocat specializat in tehnologii patentate la casa de avocatura Duane Morris, din Washington, potrivit Mediafax.

Conform legii, detinatorii unor patente pentru tehnologii adoptate ca standard la nivel de ramura industriala, precum cele doua brevete Motorola in cauza, trebuie sa acorde licente pentru utilizarea acestora la preturi corecte si rezonabile.

Pe de alta parte, legislatia in domeniu nu cuprinde prevederi speciale pentru cazul in care o companie refuza sa negocieze cu detinatorul de patente, astfel ca produsele Apple sunt vulnerabile la aplicarea reglementarilor generale, inclusiv a interdictiei la import.

"Comisia (ITC - n.r.) este sub presiune politica sa nu interzica produse misto. In mod normal, politicul si Congresul au o influenta redusa asupra deciziilor comisiei. In acest caz, care vizeaza chestiuni esentiale pentru economie, impactul ar putea fi semnificativ", a afirmat Scott Daniels, avocat la Westerman Hattori in Washington.

Cu cateva saptamani ramase pana la alegerile prezidentiale din SUA, programate pentru luna noiembrie, disparitia de pe piata a unor produse atat de populare ar putea genera nemultumire in randul populatiei.

Presedintele Barack Obama poate respinge deciziile ITC invocand principii de politica publica.

Cazul reprezinta una dintre cele mai importante batalii din razboiul global pe drepturi de proprietate intelectuala purtat in ultimii ani de marile nume din industria IT, de la Apple si Motorola la Google, Samsung sau Microsoft.

Un alt proces care asteapta in aceste zile verdictul este Apple versus Samsung, judecat de un juriu federal la tribunalul din San Jose, California. In acest caz, Apple acuza Samsung ca smartphone-urile si tabletele Galaxy imita iPhone-ul si iPad-ul din diverse puncte de vedere. Compania sud-coreeana contraataca acuzand Apple ca incalca mai multe brevete privind tehnologii de comunicatii mobile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Specialistii din acest sector spun "Fara 3.000 EUR nu vin la interviu"