Tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea cu 24% de la 1 septembrie, pana la nivelul de 3,07 eurocenti pe minut, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

"Ca urmare a reglementarilor ANCOM, incepand cu data de 1 septembrie, tarifele maxime de interconectare percepute de operatorii retelelor mobile de telefonie vor scadea cu 24%, pana la nivelul de 3,07 eurocenti/minut. Aceasta este a doua etapa de reducere a plafoanelor maxime pentru tarifele de interconectare la telefonia mobila in acest an, dupa cea din martie, cand tarifele au fost reduse cu valori cuprinse intre 19% si 30%", se arata intr-un comunicat al institutiei, citat de Mediafax.

Prima etapa de reducere a tarifelor de interconectare a avut loc la 1 martie, la 4,05 eurocenti/minut.

Operatorii carora li se aplica aceasta reglementare sunt Cosmote Romania, Orange Romania, Romtelecom, RCS&RDS, Telemobil si Vodafone Romania.

Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt platite intre operatori pentru convorbirile clientilor in afara retelei la care sunt abonati sau au cartela prepaid. Acest pret se regaseste in tariful perceput clientului care initiaza apelul.

In urma reglementarilor, se mai spune in comunicat, tariful mediu pentru terminarea la puncte mobile a apelurilor de voce in Romania a scazut in termen nominali cu peste 70%, din 2003 si pana in prezent.

"Anul 2013 va marca noi evolutii ale tarifelor de terminare ale apelurilor de voce atat la puncte fixe, cat si la puncte mobile. Cuantumurile si viteza reducerilor vor fi definitivate in urma consultarilor publice nationale si europene", se arata in comunicat.

Numarul total de abonamente si cartele de telefonie mobila din Romania era de 23,4 milioane la sfarsitul anului trecut, in scadere cu 4% fata de cel inregistrat la finele lui 2010.

Numarul cartelelor preplatite active a scazut in 2011 cu 6%, ajungand la 14,05 milioane, in timp ce numarul abonamentelor persoanelor fizice a scazut cu 3% (pana la 6,42 milioane), iar numarul abonamentelor incheiate de persoane juridice a crescut cu 5% (ajungand la 2,94 milioane), in comparatie cu valorile inregistrate la nivelul anului 2010.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la sfarsitul anului trecut era de 123 cartele SIM active la 100 locuitori, calculata pe baza rezultatelor preliminare ale recensamantului desfasurat in 2011.

Piata de comunicatii electronice a fost in 2011 de 3,5 miliarde euro (14,8 miliarde lei, scadere cu 3% in moneda nationala).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fordaq: Industria lemnului si industria mobilei sunt in criza