A fost nevoie de mai mult de trei ani pentru ca Windows 7 sa depaseasca vechea platforma Windows XP in utilizare, este concluzia unui raport al Net Applications dat publicitatii de ArsTechnica.com.
Windows XP s-a bucurat de un succes nesperat din cauza esecului Windows Vista – o platforma care nu a reusit sa convinga utilizatorii ca merita un “upgrade”, motiv pentru care sistemul de operare lansat in 2001 a obtinut, pentru mai bine de 10 ani sa detina titlul de “cel mai popular sistem de operare din lume”.

Potrivit celor mai recente statistici, in luna august Windows 7 a reusit sa devanseze platforma Windows XP, actualul sistem de operare totalizand o cota de 42,76% din piata, in timp ce Windows XP detinea 42,52% din piata.

Pe urmatoarea pozitie se afla Windows Vista cu o cota de 6,15%, topul fiind completat de doua sisteme de operare dezvoltate de Apple: Mac OS X 10.7 (2,45%) si Mac OS X 10.6 (2,38%).

Totodata, Windows XP ar putea deveni ultima platforma care a reusit sa se mentina atatia ani in top. Desi tendinta companiilor este de a migra inspre Windows 7, viitorul sistem de operare pe care Microsoft il pregateste ar putea schimba si chiar da peste cap rezultatele inregistrate de Windows 7 pana acum.

Programat pentru 26 octombrie, Windows 8 isi propune sa schimbe complet notiunea de sistem de operare, modificand functiile prin facilitatea utilizarii acestuia, dupa cum sustin oficialii Microsoft.


Windows 8, privit cu reticenta de producatorii si managerii din gaming

De la vorbe si pana la fapte mai este mult. Nu ne ramane decat sa asteptam lansarea programata pentru finalul lunii octombrie si sa urmarim evolutia viitorului sistem de operare in urmatoarele luni. Pana acum el nu s-a bucurat de o sustinere foarte mare in randul utilizatorilor, dar nici in cazul dezvoltatorilor de jocuri sau ai managerilor de profil.

Desi il considera poate cel mai reusit sistem de operare al celor de la Microsoft de pana acum, Silviu Stroie directorul general ComputerGames.ro si presedinte PGL (Professional Gamers League – n.red) considera ca noua platforma ar putea “sufoca” dezvoltatorii de jocuri video.

Silviu Stroie este de parere ca ca Windows 8 are sanse sa “ingroape” platformele existente de distributie de jocuri in format digital printr-o miscare foarte simpla: orice utilizator va avea direct in interfata Windows 8 un magazin digital din care isi va putea cumpara direct absolut orice joc doreste. „Cel mai probabil producatorii de jocuri vor fi incantati de acest lucru, dar depinde acum si ce comision va cere Microsoft pentru distributia in acest mod”.

De cealalta parte, Gabe Newell, presedintele si cofondatorul studiourilor de jocuri Valve - un business evaluat la 3 miliarde dolari, sustine ca noile platforme de calcul si sisteme de operare, inclusiv tehnologiile touchscreen omoara evolutia gaming-ului la nivel mondial.

Producatorii OEM se vor retrage din piata de PC-uri, este parerea cofondatorului Valve Corporation, fiind unul din motivele pentru care sistemul de operare dezvoltat de Microsoft ar putea fi inlocuit cu un alt suport. Foarte multe zvonuri au circulat pe internet cu referire la tranzitia platformei Steam catre Linux, Newell justificand aceasta miscare ca o posibila orientare catre un alt sistem de operare.

“Cred ca Windows 8 este o catastrofa pentru oricine din spatiul PC-urilor. Cred ca vom pierde niste producatori de top din domeniul OEM implicati in creatia de PC-uri care se vor retrage din aceasta piata. Daca acest lucru se adevereste, ar fi bine sa avem alternative pe care sa ne axam intr-o astfel de eventualitate”, a precizat acesta.

In acest moment, Windows 8 este disponibil pentru download intr-o versiune nefinalizata, urmand ca in data de 26 octombrie, Microsoft sa lanseze platforma in mod oficial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri