Windows XP s-a bucurat de un succes nesperat din cauza esecului Windows Vista – o platforma care nu a reusit sa convinga utilizatorii ca merita un “upgrade”, motiv pentru care sistemul de operare lansat in 2001 a obtinut, pentru mai bine de 10 ani sa detina titlul de “cel mai popular sistem de operare din lume”.

Potrivit celor mai recente statistici, in luna august Windows 7 a reusit sa devanseze platforma Windows XP, actualul sistem de operare totalizand o cota de 42,76% din piata, in timp ce Windows XP detinea 42,52% din piata.

Pe urmatoarea pozitie se afla Windows Vista cu o cota de 6,15%, topul fiind completat de doua sisteme de operare dezvoltate de Apple: Mac OS X 10.7 (2,45%) si Mac OS X 10.6 (2,38%).

Totodata, Windows XP ar putea deveni ultima platforma care a reusit sa se mentina atatia ani in top. Desi tendinta companiilor este de a migra inspre Windows 7, viitorul sistem de operare pe care Microsoft il pregateste ar putea schimba si chiar da peste cap rezultatele inregistrate de Windows 7 pana acum.

Programat pentru 26 octombrie, Windows 8 isi propune sa schimbe complet notiunea de sistem de operare, modificand functiile prin facilitatea utilizarii acestuia, dupa cum sustin oficialii Microsoft.