Daca in urma cu cativa ani solutiile de risk management erau achizitionate in special de companiile mari sau de multinationale, criza i-a facut pe tot mai multi antreprenori romani sa fie interesati de solutiile software prin care sa isi controleze businessul, a afirmat pentru wall-street.ro, Sorin Visan, managerul diviziei de software din cadrul IBM Romania, filiala locala a celui mai mare furnizor global de servicii IT.


"Vedem un trend ascendent pentru solutiile de risk management pentru companiile din aproape toate industriile, acest trend fiind determinat de criza care a inceput acum patru ani, care a mutat prioritatile companiilor tot mai mult in zona de control. Aceasta problema a devenit vitala, pentru ca un numar mare de companii a disparut in ultimii ani in principal din cauza lipsei de control", explica Visan.

Solutiile de risk management ajuta managerii sa planifice si sa gestioneze performanta financiara si operationala, astfel incat se evite eventualele riscuri la care ar putea fi expusa compania. De asemenea, prin astfel de solutii ei pot atat sa monitorizeze situatia curenta a afacerii, cat si sa planifice strategii de business.

Clienti precum BCR sau E.ON, dar si companii cu afaceri de pana intr-un milion de euro

Printre domeniile care apeleaza cel mai frecvent la astfel de solutii software se numara sectorul bancar, cel al asigurarilor, dar si domeniul utilitatilor. De altfel, printre companiile care si-au implementat solutii software de la IBM se numara BCR, Raiffeisen Bank Romania si E.ON.

Insa, intre clienti se afla si companii fondate de antreprenori romani care au cifre de afaceri de cateva sute de mii de euro.

‘’Se observa o maturizare a companiilor romanesti. Daca pana acum cativa ani, directia principala erau dezvoltarea, cresterea si lansarea de idei noi de business, acum vedem tot mai mult interes pentru controlul businessului. Lucrurile incep sa nu mai fie diferite intre cererile primite de la antreprenori romani si cele de la clientii din multinationale. Antreprenorii romani se maturizeaza, iar in companiile conduse de acestia, caracterizate in general de dinamism si lipsa unui control strict, apar mecanisme specifice corporatiilor, care permit decidentilor sa inteleaga ce se intampla’’, afirma oficialul IBM.

El adauga ca cererea de software din partea IMM-urilor este mai mare decat cea din partea clientilor mari si foarte mari. Preturile pentru solutiile de risk management variaza foarte mult de la companie la companie, dar au existat si clienti care si-au cumparat solutii software de cateva mii de euro (pana in 10.000).

Managerii vor sa stie ca pentru fiecare leu cheltuit exista un beneficiu in business

In privinta cererii de software in prima parte a acestui an, Visan afirma ca managerii au fost conservatori in a-si cheltui bugetele .

‘’Este o schimbare a selectarii investitiilor. Exista mult mai multa atentie, pentru fiecare investitie, pentru fiecare leu, dolar, euro cheltuit trebuie sa existe un beneficiu de business. Nu as numi-o neaparat o scadere a investitiilor, ci o schimbare a modelului in care se face business’’, spune Sorin Visan.

Pana la finalul anului, compania isi doreste sa creasca in special in zona de CRM (managementul relatiei cu clientii), analiza de business si optimizare (business analytics and optimization) si servicii cloud.

‘’Ne intereseaza sa ne adresam din ce in ce mai bine nu doar departamentelor de IT, ci si celor functionale, adica directorilor financiari, de marketing sau directorilor operationali’’, declara oficialul IBM.

De altfel, pe 20 septembrie compania IBM Romania organizeaza ''Business Forecasting in Turbulent Times'', un eveniment care se adreseaza directorilor financiari.

Pe de alta parte, Visan afirma ca piata locala de IT are cel mai mare potential de crestere pe segmentul de solutii de analiza de business si managementul riscului, CRM, solutii pentru social media si cloud.

Sorin Visan are 39 de ani si lucreaza din 1999 in cadrul IBM Romania, prima functie detinuta fiind cea de software support engineer. Din ianuarie 2007 si pana in decembrie 2009 a fost managerul operatiunilor de software pentru tarile in curs de dezvoltare (Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu, Africa, Austria si Elvetia). De la inceputul lui 2010 a devenit managerul de vanzari pentru solutiile IBM pentru managementul proceselor de business (BPM) pentru zona Europei Centrale si de Est, iar din aprilie anul acesta conduce divizia de software din cadrul IBM Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri