Seful Intel a afirmat intr-o intalnire cu angajatii din Taiwan ca Windows 8 are inca nevoie de imbunatatiri inainte de a fi gata de aparitia pe piata, potrivit unei surse care a fost prezenta la conferinta.

Intel este cel mai mare producator de microprocesoare din lume si cel mai important partener al Microsoft.

Microsoft a programat lansarea Windows 8 pentru 26 octombrie. Noua varianta a celui mai popular sistem de operare pentru PC-uri aduce ca noutati design-ul dezvoltat si optimizat pentru interfata touch-screen, compatibilitatea omogena cu tablete si PC-uri traditionale.

Totodata, Microsoft va oferi o varianta a Windows 8 creata pentru platforma hardware a grupuli britanic ARM Holdings, care domina piata procesoarelor pentru smartphone-uri si tablete. Intel incearca sa-si faca loc pe piata gadget-urilor mobile cu microprocesoare cu un consum redus de energie pe arhitectura traditionala "x86", care echipeaza majoritatea PC-urilor, serverelor si consolelor de jocuri.

Adoptarea arhitecturii ARM de catre Microsoft, care deviaza in premiera de la dezvoltarea in exclusivitate pentru platforme x86, a fost considerata de analisti o lovitura pentru Intel, cel mai vechi si mai important partener al companiei din Redmond.

Microsoft spera la randul sau sa-si faca loc pe piata smartphone-urilor si tabletelor oferind propria platforma software ca alternativa la Google Android si iOS-ul care echipeaza produsele Apple.

Cel mai mare producator de software din lume vrea sa lanseze Windows 8 la timp pentru sezonul cumparaturilor de iarna.

Comentariile lui Otellini privind noul sistem de operare al Microsoft confirma opiniile critice exprimate de unii analisti.
"Suntem ingrijorati de numarul de bug-uri nerezolvate si de optimizari care par sa fie necesare pentru a pregati pentru piata sistemul beta la care am avut acces", a afirmat analistul JMP Securities Alex Gauna, citat de Bloomberg.

Acesta se refera la varianta Windows 8 prezentata recent la Intel Developer Forum, care a avut loc in urma cu doua saptamani la San Francisco.

Totodata, analistul Michael Cherry de la Directions on Microsoft considera ca Windows 8 duce lipsa o baza solida de aplicatii disponibile utilizatorilor, iar producatorii de PC-uri nu au avut suficient timp la dispozitie pentru a crea driveri, pachete de software care fac interfata intre sistemul de operare si componentele hardware.

Lansarea unui produs software inainte de a fi complet optimizat este o practica obisnuita, deoarece bug-urile si alte eventuale defecte pot fi rezolvate ulterior prin mici actualizari. Strategia poate avea insa consecinte nedorite, asa cum s-a intamplat in cazul Windows Vista care, desi a aparut pe piata cu doi ani mai tarziu decat se preconiza, a avut numeroase probleme de incompatibilitate cu diverse aplicatii si driveri.

Microsoft da asigurari ca produsul e gata de lansare

Purtatorul de cuvant al Microsoft, Mark Martin, a luat apararea Windows 8 si a afirmat ca produsul este pregatit de lansare.

"Cu peste 16 milioane de participanti activi la preview (varianta beta pusa de Microsoft la dispozitia utilizatorilor - n.r.), Windows 8 este cel mai intens testat, evaluat si pregatit sistem de operare creat vreodata de Microsoft", a afirmat Martin pentru Bloomberg.

Purtatorul de cuvant al Intel, Laura Anderson, a refuzat sa comenteze pe marginea intalnirii dintre Otellini si angajatii din Taiwan, care s-a desfasurat in spatele usilor inchise.

Intel considera ca "Windows reprezinta o oportunitate uriasa pentru afacerea noastra si abia asteptam sa oferim, impreuna cu Microsoft, o multime de noi experiente pe diverse sisteme", a adaugat Anderson.