Intel, cel mai mare producator de cipuri, a prognozate marje brute pentru trimestrul al patrulea mai slabe decat anticipau analistii, in timp ce IBM, cel mai mare furnizor de servicii tehnologice, a raportat pentru trimestrul al treilea venituri care s-au situat sub nivelul anticipat de pietele financiare, scrie Mediafax.

Clientii IBM, loviti de cererea slaba pe pietele pe care activeaza, au amanat achizitiile de soft si contractele de mentenanta pentru computere. Consumatorii cu bugete reduse se orienteaza de la PC-uri la achizitia unor dispozitive mobile mai ieftine, precum iPhone, in timp ce companiile renunta sa cumpere servere, afectand cererea pentru cipuri Intel.

Rezultatele celor doi giganti IT nu sunt semn bun pentru Microsoft, care va raporta joi date financiare.

"Lucrurile nu arata bine", a declarat Alex Gauna, analist la JMP Securities.

Marja bruta, singurul indicator de profit pe care Intel il estimeaza, va fi de 57%, a anuntat grupul american. Analistii consultati de Bloomberg anticipau 61,4%.

"Estimarea Intel confirma temerile ca incetinirea pe piata PC-urilor probabil va continua. Marja bruta este mult sub asteptarile noastre", a declarat Bill Kreher, analist la Edward Jones.

Piata PC-urilor se va contracta cu 1,2%, la 348,7 milioane de unitati in acest an, potrivit firmei IHS iSuppli. Declinul este primul pentru un an intreg incepand din 2001.

Veniturile Intel au scazut de la 14,2 miliarde de dolari in trimestrul al treilea al anului trecut la 13,5 miliarde de dolari in acelasi interval din acest an. Profitul net a coborat de la 3,47 miliarde de dolari la 2,97 miliarde de dolari.

IBM a raportat venituri in scadere cu 5,4% pentru trimestrul al treilea, la 24,7 miliarde de dolari, sub asteptarile de 225,4 miliarde de dolari ale analistilor consultati de Bloomberg. Grupul a afirmat ca rezultatele au fost influentate de incetinirea economica, mai ales in America de Nord.