Conform unui proiect de decizie, dat publicitatii de ANCOM, operatorii care detin licente de utilizare a acestor benzi vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a patra prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX in aceste frecvente.

In prezent, drepturile de utilizare a acestor benzi sunt detinute de trei operatori - Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania.

Cele trei companii care utilizeaza aceste benzi pentru furnizarea de servicii de generatia a doua si care, incepand cu anul 2010, au dreptul de a le folosi si pentru servicii de generatia a treia (3G) vor avea, dupa aprobarea acestei decizii, si posibilitatea de a oferi servicii de generatia a patra in aceste benzi.

De asemenea, RCS&RDS, care a castigat spectru in banda de 900 MHz in urma licitatiei organizate de ANCOM in acest an, va putea oferi servicii 4G imediat dupa inceperea perioadei de valabilitate a licentei obtinute.

Tehnologia 4G poate fi implementata si in benzile de 800 si 2.600 MHz incepand cu anul 2014, ca urmare a licitatiei organizate de ANCOM in acest an.

Decizia de a implementa noi tehnologii in aceste frecvente, calendarul implementarii si momentul lansarii comerciale a serviciilor 4G raman la alegerea furnizorilor.