Nu incape urma de indoiala ca traim in plina era a tehnologiei, a digitalizarii, virtualizarii si a retelisticii. Acestea reprezinta insa doar varful icebergului si “viitorul abia a inceput”. wall-street.ro este unica publicatie romaneasca prezenta la conferinta Ericsson Business Innovation Forum 2012 din Brazilia.
Compania suedeza, una dintre cele mai puternice companii tehnologice din lume, a oferit in prima zi de conferinte date despre numarul de conexiuni wireless mobile, cati utilizatori s-au conectat la Facebook in septembrie de pe terminale mobile dar si deziderate privind viitorul tehnologic.

Astfel, la fiecare 1.000 de noi conexiuni la Internet, 80 de noi locuri de munca sunt create si la fiecare 10% crestere in penetrare mobila si broadband produsul intern brut al statului respectiv evolueaza cu 1%, in medie, conform unui studiu al Ericsson.

“In prezent vorbim de 1,5 miliarde de abonamente la Intrenet broadband mobil si sunt peste 1 miliard de smartphone-uri in lume. Numarul de smartphone-uri va depasi 3,3 miliarde pana in 2018”, subliniaza Erik Ekudden, head of technology strategy and GF technology al Ericsson.

Mai mult, in prezent sunt conectate la Internet 11 milioane de masini insa pana in 2017 numarul acestora va creste la 70 de milioane.

In luna septembrie, peste 126 de milioane de persoane au accesat Facebook-ul de pe terminale mobile. In viitorul apropiat, televizoarele vor fi inlocuite incet-incet cu tabletele. Practic, vom avea “atarnate” de pereti tablete de mari dimensiuni, accesabile atat prin telecomanda cat si prin atingere. Acestea vor fi conectate atat la Wireless cat si la broadband.

“Toate aceste lucruri pun presiune pe retele. Practic, in urmatorii zece ani, traficul pe Internet va creste de 1000 de ori fata de prezent si oamenii vor dori experiente din ce in ce mai bune, nu mai proaste”, explica, la randul sau, Jan Farjh, head of industry and standards la Ericsson.

Telefoanele, aplicatiile, tabletele reprezinta doar varful icebergului. Ce este in spate este ceea ce conteaza cu adevarat – retelele, spectrul alocat, diviziunea serviciilor, interoperabilitatea, compatibilitatea gadget-urilor in diferite state si pe diferite frecvente.

“Este un Univers ce se schimba continuu si evolueaza la fel. Deja lucram la un LTE mai dezvoltat. O sa vorbim in curand de video transmisiuni online cu adevarat HD, atat datorita retelelor de mai mare viteza cat si datorita tabletelor ce ofera rezolutii cu adevarat bune. Pana in prezent videoconferintele de pe mobile nu au fost un succes din cauza limitarilor terminalelor mobile si ale retelelor”, spune Joakim Cerwall, head of technology portfolio la compania suedeza.

Vor fi lansate retele eterogene cu WiFi integrat si servicii de voce si video HD – in Romania operatorul Orange a introdus un servicu similar.

Una dintre problemele cu care se confrunta industria este incompatibilitatea anumitor servicii de pe tablete in anumite regiuni ale lumii. In timp insa, la fel cum s-a armonizat GSM-ul si putem vorbi de pe telefonul mobil aproape oriunde ne-am afla, se va rezolva si acest lucru. “LTE-ul este adoptat mult mai rapid decat 3G-ul la vremea aparitiei sale”, subliniaza Joakim Cerwall.

Principalele patru trenduri ale industriei tehnologice in urmatorii ani vor fi deci mobilitatea, cloud computingul, reglementarile si armonizarea industriei/spectrelor si trecerea industriei media din ce in ce mai mult in digital – fie ca vorbim de emisiuni TV sau ziare si reviste. “Aceste lucruri vor naste, este firesc, ingrijorari privind siguranta informatiilor, a datelor personale, din partea utilizatorilor. Trebuie sa avem grija ca acestia sa fie cat mai protejati”.

Wall-Street.ro va continua sa transmita cele mai interesante informatii si concluzii de la conferinta globala a Ericsson din Brazilia.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri