Peste 5 ani, computerele vor avea toate cele cinci simturi si vor percepe lumea inconjuratoare asemanator cu oamenii, anticipeaza IBM intr-o serie de proiectii privind viitorul industriei IT, prezentate periodic, transmite Mediafax care citeaza CNN Money.
Astfel, in curand un utilizator care doreste sa cumpere imbracaminte de pe internet va putea simti materialul numai prin atingerea ecranului.

Senzorii computerelor se apropie rapid de nivelul de complexitate necesar pentru a interpreta prin atingere caracteristicile unui obiect.

Totodata, IBM crede ca peste 5 ani un smartphone va putea imita prin vibratie caracteristicile unei suprafete - utilizatorul va atinge ecranul din sticla, dar va percepe materialul respectiv, spre exemplu o rochie afisata pe display.

"Nu vorbim despre ecrane pufoase. Nu va trebui sa va duceti Samsungul la curatatorie", glumeste vicepresedintele IBM Bernie Meyerson.

Cercetatorii IBM lucraeza deja la aplicatii pentru utilizarea in domeniul retail sau in sectorul sanatatii a tehnologiilor bazate pe atingere, pe senzori infrarosi sau pe puncte de presiune.

In privinta "vazului", computerele din ziua de azi sunt deja unelte desavarsite de captura si redare a imaginii, iar capabilitatile de recunoastere vizuala au evoluat semnificativ in ultimii ani. Cu toate acestea, aparatele nu inteleg inca prea bine "la ce se uita", fiind necesara interventia utilizatorului.

IBM anticipeaza ca peste 5 ani computerele vor putea interpreta imaginile mai bine decat oamenii, analizand culorile, texturile si alte caracteristici pentru a aduna informatii. In domeniul medical, computerul va "vedea" mai multe detalii si informatii decat doctorii in plansele rezultate in urma testelor de rezonanta, precum radiografiile. Spre exemplu, un computer va putea diferentia rapid tesutul bolnav de cel sanatos in urma unui test de rezonanta magnetica, cred inginerii companiei americane.

Computerele vor avea auz


Computerele vor dobandi de asemenea auz, fiind capabile sa interpreteze sunete pe care urechea umana nu le aude sau nu le poate intelege. Spre exemplu, IBM considera ca in 2018 un smartphone va putea interpreta cu acuratete sunetele scoase de un nou-nascut.

In viitorul apropiat, computerele nu numai ca vor putea detecta daca un bebelus este deranjat de ceva, ci vor stabili chiar daca ii este foame, este obosit sau ii este cald, anticipeaza IBM.

Evolutia tehnologiei in acest domeniu are aplicatii vaste: computerele vor putea detecta cand un copac este pe cale sa cada, cand urmeaza sa aiba loc o alunecare de teren sau cand ar putea avea loc un accident auto.

Gusul si mirosul, simturi cu care un computer ar putea fi inzestrat


Gustul si mirosul, simturi in prezent greu de imaginat ca ar putea inzestra un computer, sunt de asemenea la mica distanta de realitate.

Computerele vor putea ajuta oamenii sa prepare reteta perfecta prin descompunerea virtuala a alimentelor la nivel molecular pentru a determina, prin calcule complexe, ce combinatii de arome vor fi pe placul "stapanului". Pe baza acestor informatii, smartphone-ul va putea crea retete ideale, IBM considerand ca astfel oamenii vor manca mai bine - mancarea sanatoasa cu gust mai bun va fi mai atractiva.

In industria chimica se utilizeaza deja microchipuri care pot detecta contaminarea aerului din incaperi prin descompunere la nivel molecular, cecetarorii IBM incercand in prezent sa adapteze aceasta tehnologie pentru analizarea structurii chimice a alimentelor.

Mirosul vine de asemenea in spatiul IT. "Credeti ca sunteti pe cale sa raciti? Peste 5 ani, veti putea respira catre smartphone pentru a afla", anticipeaza IBM.

Senzorii pregatiti de oamenii de stiinta vor putea analiza mirosurile din respiratie pentru a identifica urme de boli, de la infectii bacteriene, probleme la ficat si rinichi la astm, diabet sau epilepsie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri