Apple se pregateste sa anunte prima scadere din ultimii 10 ani a profitului, la 18 luni dupa plecarea lui Steve Jobs de la conducere, din cauza cresterii costurilor de productie, competitiei dure si incetinirii pietei smartphone-urilor, anticipeaza analistii, in asteptarea rezultatelor companiei, transmite Mediafax.
Apple va prezenta miercuri rezultatele financiare pentru ultimele trei luni ale anului trecut, primul trimestru fiscal al perioadei 2012-2013.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica scaderea profitului net al celei mai mari companii din lume dupa capitalizare cu 2%, la 12,8 miliarde de dolari. Din 2003 pana acum, profitul companiei a crescut cu minimum 10% pe trimestru.

Analistii plaseaza vanzarile la 54,8 miliarde de dolari, in urcare cu 18% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului anterior, cea mai lenta rata de crestere din ultimii trei ani.

Actiunile Apple au pierdut aproape 30% din valoare din luna septembrie pana in prezent, capitalizarea companiei coborand in aceasta perioada cu 190 miliarde de dolari, din cauza temerilor ca cererea pentru iPhone si iPad este in declin.

Tim Cook a preluat conducerea companiei de la Steve Jobs la jumatatea anului 2011. Cofondatorul companiei a murit in toamna aceluiasi an.

Apple a revigorat propunerile pentru consumatori inaintea sarbatorilor de iarna cu iPhone 5, a patra generatie a iPad si o noua tableta, iPad Mini, care se adreseaza clientilor interesati de un produs de dimensiuni mai mici sau mai ieftin.

De multe ori in ultimii ani, rezultatele Apple au depasit si cele mai optimiste estimari. In ultimii sase ani, Apple a depasit estimarile analistilor in majoritatea trimestrelor, exceptie facand numai trei perioade de raportare, potrivit datelor Bloomberg.

Multi analisti si-au redus recent estimarile privind rezultatele Apple dupa mai multe semnale ca cererea pentru iPhone este sub asteptari, in conditiile in care smartphone-ul genereaza peste jumatate din vanzarile si profitul companiei.

Cresterea pietei smartphone-urilor a incetinit pe pietele din tarile dezvoltate, ajunse la saturatie, in timp ce competitorii Apple reusesc sa atraga atentia clientilor prin diversitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri