13 Februarie 2013

Londra, mai tare ca Silicon Valley: ce spune primarul capitalei Regatului Unit



Primarul Londrei, Boris Johnson, considera ca orasul pe care il administreaza este mult mai atractiv pentru companiile din domeniul tehnologiei decat Silicon Valley, unde isi au sediul giganti precum Google, Facebook, Apple, Intel sau Yahoo, transmite Mediafax.

"Nu pot intelege de ce calitatea vietii pentru acele minti tinere si geniale ar fi mult mai buna in Silicon Valley. Sunt atat de multe chioscuri cu gogosi si pizzerii, nu vad nimic deosebit. Cred ca Londra este mult mai atractiva ca zona de locuit. Are acea atmosfera, are cea mai frumoasa cultura care evolueaza in zona Shoreditch (district din Estul Londrei, considerat una dintre cele mai creative zone din capitala britanica - n.r.)", a declarat Boris Johnson la CNBC.

Potrivit primarului, "orasul tehnologiei" din Londra, cunoscut drept Silicon Roundabout, a creat 40.000 de locuri de munca in ultimii 4 ani. Zona restransa din estul Londrei reuneste sediile mai multor companii din IT precum Google, Intel si Amazon. Sectorul financiar domina insa economia londoneza, cu 320.000 de angajati in pofida concedierilor masive din ultimii ani.

Johnson crede ca Europa a ramas in urma Statelor Unite in privinta asigurarii conditiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor in domeniul tehnologiei. El considera ca guvernul ar trebui sa sustina investitiile in acest sector si sa incurajeze companiile sa se listeze pe bursa de la Londra.

"Unul dintre misterele vietii este de ce in America exista aceste companii gigant de tehnologie aparute in ultimii 20-30 de ani, in timp ce Europa nu a produs niciodata cu adevarat entitati de o anvergura similara. Incercam sa raspundem astazi acestei enigme", comenteaza primarul Londrei.

Johnson a admis totusi ca Londra presupune costuri destul de ridicate pentru operarea unei afaceri. El a adaugat ca taxele pe venitul personal percepute in Marea Britanie sunt mai ridicate decat in tari concurente
.
"Exista costuri nesalariale uriase pe care companiile le intalnesc in intreaga Uniune Europeana, si asta este una dintre problemele pe care le avem si pe care, evident, incercam sa le rezolvam. Cred ca este unul dintre motivele pentru care David Cameron (premierul britanic - n.r.) incearca sa scoata Marea Britanie din conventia sociala. Multe lucruri au devenit prea rigide si ingreuneaza angajarile, impiedica o flexibilitate adecvata a pietei muncii", spune Boris Johnson.

Premierul britanic David Cameron a anuntat recent ca, daca Partidul Conservator va castiga urmatoarele alegeri generale, va convoca in 2017 un referendum pentru a stabili daca populatia mai doreste ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana.



Citeste si