Angajatii utilizeaza calculatoarele companiei in timpul programului pentru multe alte activitati decat cele profesionale, in special pe site-uri de socializare, e-mail personal, chat, jocuri, pentru a viziona filmulete si pentru a-si face cumparaturile, potrivit producatorului de software

„Un calcul rapid pentru o companie cu 50 de angajati, raportat la o ora pe zi pierduta de angajat, reprezinta un total de 1.000 de ore lunar care sunt platite de catre angajator dar sunt folosite in interes personal. Dar cele mai grave abateri sunt ale angajatilor care pierd pana la 3-4 ore zi, care folosesc banda de internet a companiei pentru a downloada filme, lucreaza la alte proiecte decat cele ale companiei sau sustrag din companie informatii confidentiale pe memory stick sau alte unitati mobile de stocare a informatiilor”, potrivit Dan Gurghian, manager de dezvoltare a businessului in cadrul Amplusnet.

Angajatorii au dreptul isi monitorizeze angajatii din punct de vedere legal, insa trebuie sa isi informeze angajatii privind instalarea unui soft de monitorizare si sa precizeze drepturile si obligatiile in ceea ce priveste utilizarea calculatorului la locul de munca printr-o anexa la contractul de munca sau o parte a regulamentului de ordine interioara.

''In general companiile nu sunt impotriva utilizarii internetului in inters personal si inteleg necesitatea angajatilor de a avea anumite momente de relaxare dar cu conditia sa nu se depaseasca <<o limita de bun simt>>. Cat reprezinta aceasta limita este decizia fiecarui manager”, mai spune Gurghian.

Amplusnet a lansat in 2003 aplicatia Cyclope, utilizata acum la nivel national si in alte 20 de tari. Prin aceasta solutie managerii au un instrument de evaluare a activitatii din cadrul companiei, dar nu pot accesa informatii de interes personal cum sunt parolele personale, conversatii personale sau imagini ale desktopului.