Romanii au cumparat smartphone-uri de aproape 135 mil. euro in 2012

Vanzarile de smartphone-uri de pe piata locala au ajuns anul trecut la 134,3 milioane de euro, in crestere cu aproape 50% fata de 2011, conform unor date oferite wall-street.ro de catre compania de cercetare GFK Romania.

Valoarea de aproape 135 de milioane de euro inseamna valoarea care include subventia operatorilor, doar vanzarile catre utilizatorii consumer (nu si cele business-to-business), iar acoperirea pietei este de 75%.

Pe de alta parte, intreaga piata de telefoane mobile a fost anul trecut de 208,6 milioane de euro, mai mult cu 9,3% comparativ cu 2011.

Ca volum, vanzarile de telefoane mobile erau estimate anul trecut la circa 3-3,5 milioane de unitati, dintre care smatphone-urile reprezentau aproximativ un milion, potrivit jucatorilor din domeniu.

"Chiar daca telefoanele mobile inca domina piata in termeni de volum, acestea pierd teren de la luna la luna. Segmentul aducator de valoare este cel al smartphone-urilor, asigurand succesul pietei de telecom cu o prezenta in toate clasele de pret importante si un portofoliu larg de dispozitive cu ecran tactil si camera cu > 5MP. Segmentul de smartphone-uri a crescut cel mai mult la sfarsitul anului datorita campaniilor de tipul Black Friday si a cumparaturilor de Craciun", afirmau recent analistii GFK in Temax, raport care masoara vanzarile de electronice si IT.

Pe de alta parte, la nivel global, vanzarile de telefoane mobile au ajuns anul trecut la 1,75 miliarde de unitati, in scadere cu 1,7% fata de 2011, potrivit companiei de cercetare Gartner. De asemenea, Gartner estimeaza ca vanzarile de telefoane mobile vor ajunge anul acesta la circa 1,9 miliarde de unitati, smartphone-urile reprezentand un miliard de exemplare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri