Jocurile video, considerate uneori daunatoare pentru copii, sunt in schimb benefice pentru persoanele in varsta de peste 50 de ani, mobilizand si ameliorand capacitatile cognitive ale acestora, afirma autorii unui studiu american publicat miercuri, informeaza AFP, citat de Mediafax.
Cele cateva sute de persoane in varsta de peste 50 de ani care au fost monitorizate de cercetatorii de la Universitatea Iowa din Statele Unite au prezentat semne de imbunatatire a capacitatilor lor cognitive si o intarziere de cativa ani a declinului mintal asociat cu batranetea.

Este vorba de cel din urma dintr-o serie ampla de studii care au vizat intelegerea motivelor pentru care, atunci cand imbatranesc, oamenii isi pierd acele functii majore ale creierului care asigura functionarea memoriei, a atentiei, a perceptiei si a capacitatii de rezolvare a unor probleme.

In acest studiu, 681 de persoane, care aveau o stare buna de sanatate, au fost repartizate in patru grupuri tinta, in interiorul carora au fost separate in doua subgrupuri: unul pentru persoanele intre 50 si 64 de ani si altul pentru persoanele de peste 65 de ani.

Un grup trebuia sa rezolve cuvinte incrucisate pe computer, celelalte trei, sa joace un joc video denumit "Road Tour", care consta in identificarea unui model de automobil afisat pentru scurt timp pe o placuta de inmatriculare. Scopul este de a creste nivelul de dificultate. La fiecare nivel, viteza creste, la fel ca numarul elementelor care distrag atentia, afisate pe ecran.

Indiferent de viteza de pornire a jucatorului, afirma Fredric Wolinsky, profesor de sanatate publica la Universitatea Iowa, principalul autor al acestui studiu publicat in revista PLOS One, "antrenamentul permite unui jucator sa isi creasca viteza cu 70%".

Testate pe parcursul unui an, grupurile care au jucat cel putin 10 ore acest joc video au castigat cel putin trei ani de sanatate mintala. Grupul care a jucat cu patru ore mai mult a castigat chiar patru ani fata de momentul in care se declanseaza declinul cognitiv, potrivit acestui studiu.

"Nu am prevenit doar declinul lor, dar le-am accelerat si facultatile mintale", afirma Fredric Wolinsky.

"Avantajul jocurilor video, pentru cei mai in varsta, pare sa rezide in aceasta accelerare a capacitatilor cognitive, care poate la randul ei sa favorizeze o vedere mai panoramica. Cu varsta, intr-adevar, vederea se restrange pana ajunge un fel de tunel".

Persoanele care au jucat "Road Tour" au obtinut rezultate mai bune decat cele care au rezolvat cuvinte incrucisate, in ceea ce priveste puterea de concentrare, viteza si agilitatea de a trece de la o sarcina la alta. In total, jocurile se pot traduce printr-o ameliorare cuprinsa intre 1,5 ani si 7 ani pentru aceste functii mintale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri