7 Mai 2013

Top sapte tehnologii care ne vor schimba viata



Banca de investitii Citi a lansat un raport care analizeaza 10 tehnologii care vor modifica puternic felul in care gandim si facem business. Analistii Citi au analizat mai multe sectoare esentiale – energie, entertainment, IT, manufactura si transporturi.

Imprimarea 3D

Printarea de materiale direct de la computer. Datorita ieftinirii componentelor, software-ului si a design-ului din ce in ce mai performant, tehnologia imprimarii 3D va evolua puternic in viitor. Peste cativa ani, jumatate din partile folosite la motoarele avioanelor vor putea fi realizate la imprimante 3D. Intreaga piata de imprimare 3D se va dubla pana in 2019, ajungand la o valoare de 6,5 mld. dolari.


Tigarile electronice

Tigarile electronice, pe baza de baterii, sunt mai putin toxice decat cele clasice. De asemenea, este permis sa le fumezi in locuri unde este, de obicei, interzis. Mai mult, ele pot fi refolosite. In functie de penetrarea in retail, tigarile electronice ar putea inregistra cresteri ale adoptiei de 50% in urmatorii ani. In prezent sunt cel mai folosite in SUA.


Medicina personalizata

Oamenii sunt foarte interesati de a primi tratamente personalizate, in functie de genomul propriu, pentru a trata mult mai eficient anumite boli. Se vor inteti testele fetusilor si analizele prenatale si se vor investi sume uriase in incercarea de a trata cancerul.


Platile mobile

Platile de pe terminale mobile, tablete si smartphone-uri, vor evolua puternic in urmatoarea perioada. Penetrarea din Japonia este in prezent de 55%. In prezent sunt 6 mld. de abonamente la terminale mobile pe plan global.


Tehnologie pentru crearea energiei

Foraj vertical, explorari submarine si tehnologii hidraulice va eficientiza extractia de combustibili. Se fac progrese pe toate planurile. Potentialul forarilor subacvatice se ridica la 100 mld. $/an.


Se schimba entertainment-ul

Entertainmentul ce depaseste furnizorii traditionali si distribuitorii. Start-up-uri precum Roku au vandut peste 5 milioane de set top box-uri ce permit utilizatorilor sa vada continut video de pe Web pe televizoare. Netflix, Hulu, Amazon si Google realizeaza propriile emisiuni si show-uri TV.

Oportunitatea SaaS

Software-as-a-Service (SaaS) permite livrarea si rularea de software pe Internet. Practic, consumatorii pot accesa software-ul de oriunde sunt, atata timp cat au o conexiune la Internet. Exemplele include Google Apps, Microsoft 365 si serviciile Amazon. In 2012, piata SaaS a crescut cu 26%, pana la 18 mld. $, conform IDC.




Citeste si