Un roman de 19 ani castiga marele premiu la un concurs de cercetare din SUA

Romanul Ionut Budisteanu, in varsta de 19 ani, din Ramnicu Valcea, a castigat marele premiu, in valoare de 75.000 de dolari, la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), ce a avut loc la Phoenix, in SUA, potrivit unui comunicat al organizatorilor, citat de Mediafax.

Budisteanu si-a adjudecat locul I in concurs pentru crearea unui model viabil de masina low-cost fara sofer.

Elevul in clasa a XII-a a spus ca subiectul cercetarii sale este legat de o problema globala importanta. In 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese in intreaga lume, pentru 87 la suta dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budisteanu, folosind inteligenta artificiala, poate detecta neregularitatile drumului si pozitia masinii in timp real si nu ar costa decat 4.000 de dolari, daca ar fi pe piata.

Budisteanu, care nu se afla la prima participare in acest concurs prestigios, a primit premiul cel mare Gordon E. Moore in valoare de 75.000 de dolari, numit astfel in memoria cofondatorului Intel.

Romanul s-a clasat pe locul I si la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP).

Ministrul Educatiei Remus Pricopie l-a felicitat pe Budisteanu pentru cele doua distinctii obtinute, pe pagina sa de Facebook. "Il felicit pentru munca depusa si pentru acest premiu, care reprezinta o mare realizare. Il merita cu prisosinta. De asemenea, ii multumesc lui Ionut, precum si tuturor romanilor care performeaza peste tot in lume, pentru promovarea extraordinara pe care o fac Romaniei", scrie ministrul pe reteaua de socializare.

In liceu, Ionut Budisteanu s-a remarcat an de an prin participarea si premiile obtinute la competitii interne si internationale de profil.

Sursa foto:
Adevarul.ro


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
O nouă rundă de finanțare pentru UiPath: la cât e evaluată compania
Setari Cookie-uri