Advanced Micro Devices (AMD), unul dintre cei mai mari producatori de micro-procesoare din lume, a coborat pana pe pozitia a patra anul trecut in topul producatorilor de profil, fiind puternic afectat de vanzarile scazute ale PC-urilor, in detrimetrul echipamentelor mobile de tipul smartphone-urilor sau tabletelor, scrie The Verge.
AMD a obtinut venituri de 3,6 miliarde de dolari, in scadere cu peste 20 de procente, ceea ce reprezinta aproximativ 6% din piata. Un rezultat modest comparativ cu anii precedenti cand batalia era doar cu Intel.

Chiar daca vanzarile de PC-uri au cunoscut o scadere foarte mare in cursul anului trecut, Intel a reusit sa se mentina pe prima pozitie in top, gigantul american facand deja trecerea catre procesoarele pentru dispozitive mobile.

Cea mai mare pondere a vanzarilor a venit insa dinspre comercializarea procesoarelor pe arhitectura X86 dar si cele destinate serverelor.

Intel a reusit sa comercializeze anul trecut procesoare in valoare de aproape 37 de miliarde de dolari, in usoara scadere fata de anul precedent. In continuare, peste 65% din piata este dominata de gigantul american.

Pe pozitia urmatoare in top se claseaza Qualcomm, a caror vanzari au crescut cu 28%, inregistrand venituri de 5,3 miliarde de dolari la circa 10% din piata.

Pe locul trei se afla asocierea dintre Samsung si Apple, prin compania sud-coreana a livrat procesoare catre principalul concurent in 2012, inregistrand o evolutie de aproape 80% fata de 2011.

In top se mai regasesc producatorii Freescale, Nvidia sau Texas Instruments.

AMD spera insa ca vanzarile consolelor de jocuri Sony PS4 si al Xbox “One” sa imbunatateasca situatia pentru acest an, americanii incheind un contract cu cei doi mari producatori pentru a livra microchipuri pe aceste device-uri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri