Statele Unite au anuntat anularea unor sanctiuni economice si financiare impuse Iranului, autorizand vanzarea de echipamente si componente software catre particulari iranieni, cu scopul de a facilita accesul la internet si de a lupta impotriva cenzurii regimului, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Poporul iranian trebuie sa poata comunica si sa aiba acces la informatii fara sa fie tinta unor represalii din partea Guvernului sau", a apreciat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, citata intr-un comunicat.

"Cu scopul de a contribui la facilitarea circulatiei libere a informatiilor in Iran (...) Trezoreria, impreuna cu Departamentul de Stat (...) autorizeaza exportul catre Iran a unor servicii, componente software si echipamente", anunta un comunicat al Trezoreriei.

Statele Unite, care impun un regim sever de sanctiuni impotriva Teheranului din cauza programului sau nuclear, intentioneaza de-acum sa autorizeze exportul catre Iran a unor aparate ce nu pot fi folosite in scopuri militare, precum telefoane mobile, intre care smartphone-uri cu cartele SIM, telefoane prin satelit sau modemuri pentru conectare la internet, potrivit listei publicate de Biroul de control al bunurilor strainilor (OFAC).

Anularea acestor sanctiuni va "permite cetatenilor americani sa furnizeze poporului iranian echipamente de comunicare mai sigure si mai sofisticate, cu scopul de a comunica intre ei si cu lumea intreaga", precizeaza comunicatul Trezoreriei americane.

Pe de alta parte, Trezoreria a anuntat joi ca va adauga pe lista neagra un comitet ce activeaza pe langa Ministerul iranian de Justitie si este insarcinat cu ameliorarea "filtrarii" continutului pe internet.

Statele Unite, care nu mai intretin relatii diplomatice cu Iranul de la Revolutia islamica din 1979, critica frecvent Teheranul cu privire la drepturile omului si libertatea de exprimare, reprosandu-le autoritatilor iraniene ca limiteaza accesul la Internet si la retelele de socializare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Parintii isi pot controla mai bine copiii care stau pe Facebook
Setari Cookie-uri