Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a atribuit direct Chinei o parte a recentelor atacuri cibernetice, in cursul unei conferinte organizata in Singapore, atragand replica unui comandant militar chinez, care a intrebat pentru ce motiv Statele Unite consolideaza prezenta militara in Asia, scrie Mediafax.
Chuck Hagel a participat sambata la o conferinta pe teme de securitate desfasurata in Singapore, unde a rostit un discurs. "Statele Unite au exprimat preocupari in legatura cu amenintarea din ce in ce mai mare pe care o reprezinta atacurile cibernetice, unele dintre ele avand legatura cu Guvernul si armata chineza", a spus Hagel in cursul discursului, conform postului ABC News.

Afirmatiile sefului Pentagonului au atras replica generalului chinez Yao Yunzhu, directorul Centrului China-SUA pentru Relatiile in domeniul Apararii, o entitate din cadrul armatei chineze. "Va multumesc ca ati mentionat China de atatea ori", a spus oficialul militar chinez. "Dar schimbarea strategiei SUA privind fortele desfasurate in regiunea Asia-Pacific a fost interpretata ca fiind o incercare de contracarare a influentei din ce in ce mai mari a Chinei, o tentativa de blocare a ascensiunii militare chineze. China nu stie cum sa interpreteze aceste semnale", a spus oficialul chinez, cerand garantii ca Washingtonul doreste o relatie pozitiva cu Beijingul.

Un raport destinat Pentagonului si prezentat de ziarul The Washington Post arata ca hackeri chinezi au accesat planuri ale unor sisteme militare americane ultramoderne, inclusiv interceptoare antibalistice, o situatie care poate ajuta China sa accelereze dezvoltarea unor tehnologii militare avansate. Potrivit raportului confidential elaborat de experti ai Institutului Defense Science Board, hackeri chinezi au accesat aproximativ 25 de planuri ale unor sisteme de armament ultramoderne, inclusiv date despre programul antiracheta, informatii despre avioane si nave militare. Raportul este adresat Departamentului american al Apararii si companiilor din industria militara americana.

Printre sistemele vizate de hackeri figureaza elemente ale sistemelor de aparare antiracheta instalate de Pentagon in Asia, Europa si Golful Persic: sistemul rachetelor Patriot - PAC-3, sistemul antibalistic THAAD si sistemul antiracheta Aegis, care se regaseste si la baza de la Deveselu. De asemenea, hackerii au avut acces la date despre avioane de vanatoare F/A-18 si F-35, despre avionul multirol V-22 Osprey, despre elicoptere Black Hawk si despre noul model de nava militara Littoral Combat Ship.

Expertii avertizeaza ca, prin atacurile hackerilor, China poate obtine acces la tehnologii avansate si poate dezvolta sisteme militare proprii, compromitand avantajul Statelor Unite intr-un viitor conflict.

Pe fondul cresterii activitatilor chineze de spionaj cibernetic, Administratia Barack Obama a inceput de ceva vreme sa exprime preocupari publice in legatura cu aceste riscuri.

In martie, Thomas Donilon, consilierul presedintelui Barack Obama pentru Securitate Nationala, a indemnat regimul de la Beijing sa limiteze activitatile cibernetice. Guvernul chinez insista ca nu spioneaza cibernetic agentii sau companii americane, denuntand, la randul sau, atacuri informatice americane. Barack Obama probabil va discuta despre aceasta situatie cu ocazia intrevederii pe care o va avea in iunie, in California, cu presedintele Chinei, Xi Jinping.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri