Romania va avea la finele anului 2014 un sistem care "va face uitata birocratia" la emiterea actelor de stare civila, acestea urmand sa fie obtinute de catre cetateni doar prin simpla prezentare a unui act de identitate la primarie, potrivit ministrului pentru Societatea Informationala, Dan Nica, scrie Mediafax.
"Vreau sa va vorbesc de doua proiecte IT nationale. Primul se refera la sistemul national de eliberare a actelor de stare civila. Daca vrei sa obtii un certificat de nastere, oriunde de duci, la un spital, la o primarie, ai uitat de partea de birocratie. Dupa ce sistemul va deveni functional, toate actele de stare civila vor fi disponibile intr-o baza de date centrala. Functionarul de la primarie sau de la spital iti va gasi certificatul de nastere, de casatorie sau alte acte de stare civila prin accesarea acestei baze de date. Nu mai multiplici la xerox nimic, nu mai umbli cu actele in original, s-a terminat cu toata hartogaria", a spus Dan Nica la Pro TV.

El a aratat ca functionarea sistemului, a carui durata de realizare va fi de 18 luni, presupune scanarea tuturor actelor de stare civila din Romania din ultimii 100 de ani.

"Sistemul va fi scos la licitatie, probabil ca procedra de atribuire a fost lansata pe www.e-licitatie.ro", a spus Nica.

Valoarea proiectului se ridica la 35 de milioane de euro, conform unui anunt al Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) din 22 aprilie.

Al doilea proiect IT la care s-a referit Nica este Registrul Agricol al Romaniei.

"El are un buget initial de 50 milioane de euro. Daca vor fi economii si suplimentari, sper sa-l ducem la 100 milioane de euro, in urma caruia 750 sau 1.500 de localitati vor avea pentru prima data sistemul care le va permite partea de parceleare. Sper sa atrag finantare si din bugetul alocat Romaniei in exercitiul financiar 2014-2020 pentru cadastru, care se ridica la 500 milioane de euro. Cu sumele actuale, din economii, dar si din bugetul de 500 milioane de euro, sper sa extind acest sistem la nivel national", a spus Nica.

Potrivit datelor MSI, Registrul Agricol al Romaniei va contine informatii despre fiecare gospodarie, precum numarul membrilor gospodariei, suprafete, tipuri de culturi, masini, instalatii sau unelte.

Alocarea financiara aferenta prezentei cereri de propuneri de proiecte este de 220 milioane de lei, din care fonduri europeme - 181,94 milioane de lei si bugetul de stat - 38,06 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri