"Vreau sa va vorbesc de doua proiecte IT nationale. Primul se refera la sistemul national de eliberare a actelor de stare civila. Daca vrei sa obtii un certificat de nastere, oriunde de duci, la un spital, la o primarie, ai uitat de partea de birocratie. Dupa ce sistemul va deveni functional, toate actele de stare civila vor fi disponibile intr-o baza de date centrala. Functionarul de la primarie sau de la spital iti va gasi certificatul de nastere, de casatorie sau alte acte de stare civila prin accesarea acestei baze de date. Nu mai multiplici la xerox nimic, nu mai umbli cu actele in original, s-a terminat cu toata hartogaria", a spus Dan Nica la Pro TV.

El a aratat ca functionarea sistemului, a carui durata de realizare va fi de 18 luni, presupune scanarea tuturor actelor de stare civila din Romania din ultimii 100 de ani.

"Sistemul va fi scos la licitatie, probabil ca procedra de atribuire a fost lansata pe www.e-licitatie.ro", a spus Nica.

Valoarea proiectului se ridica la 35 de milioane de euro, conform unui anunt al Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) din 22 aprilie.

Citeste si:

Al doilea proiect IT la care s-a referit Nica este Registrul Agricol al Romaniei.

"El are un buget initial de 50 milioane de euro. Daca vor fi economii si suplimentari, sper sa-l ducem la 100 milioane de euro, in urma caruia 750 sau 1.500 de localitati vor avea pentru prima data sistemul care le va permite partea de parceleare. Sper sa atrag finantare si din bugetul alocat Romaniei in exercitiul financiar 2014-2020 pentru cadastru, care se ridica la 500 milioane de euro. Cu sumele actuale, din economii, dar si din bugetul de 500 milioane de euro, sper sa extind acest sistem la nivel national", a spus Nica.

Potrivit datelor MSI, Registrul Agricol al Romaniei va contine informatii despre fiecare gospodarie, precum numarul membrilor gospodariei, suprafete, tipuri de culturi, masini, instalatii sau unelte.

Alocarea financiara aferenta prezentei cereri de propuneri de proiecte este de 220 milioane de lei, din care fonduri europeme - 181,94 milioane de lei si bugetul de stat - 38,06 milioane de lei.