Un atac cibernetic impotriva unei companii mari poate cauza daune de pana la 2,4 milioane de dolari, potrivit unui studiu efectuat in primavara acestui an de B2B International, in parteneriat cu Kaspersky Lab.
Atacurile cu tinta predefinita se numara printre cele mai periculoase amenintari cibernetice, infractorii cu experienta fiind cei care le pregatesc si le lanseaza, in mod obisnuit. Ei dispun de resurse financiare substiantiale si au cunostinte vaste de IT. In plus, tintele finale ale acestor atacuri sunt, de obicei, informatiile secrete sau confidentiale ale unei anumite companii. Scurgerile unor astfel de informatii ar putea duce la pierderi semnificative.

Cat de mari pot fi aceste pierderi?


Potrivit datelor colectate de analistii B2B International, aceste incidente costa marile companii, in medie, pana la 2,4 milioane de dolari, din care aproximativ 2,17 milioane de dolari reprezinta pierderile din cauza scurgerilor de informatii, a intreruperii activitatii si serviciile specializate pentru remedierea situatiei (avocati, specialisti in securitatea IT etc.). Companiile mai au de suportat cheltuiei de inca 224.000 de dolari pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente pe viitor – actualizarea software-urilor si a echipamentelor hardware, precum si angajarea de personal si pregatirea acestora.

Pierderile cauzate de atacurile asupra IMM-urilor sunt considerabil mai reduse, de aproximativ 92.000 de dolari per incident, insa, tinand cont de marimea acestor companii (cu o medie de 100-200 de angajati), lovitura suferita de companie este una substantiala. Din suma de 92.000 de dolari, aproximativ 72.000 de dolari sunt cheltuiti strict pentru remedierea incidentului, pe cand restul de 20.000 de dolari sunt investiti in prevenirea unor incidente similare pe viitor.

Alte tipuri de atacuri costisitoare


Desi atacurile cu tinta predefinita sunt cele care cauzeaza cele mai mari pierderi financiare, acestea nu reprezinta singurul tip de atacuri care au loc – de altfel, in prezent, nu sunt cele mai des intalnite amenintari cu care se confrunta companiile. Aproximativ 9% dintre respondenti au recunoscut ca firma lor a fost subiectul unui atac cu tinta predefinita in ultimele 12 luni. Mult mai multe companii (24%) au recunoscut ca infrastructura retelei a fost compromisa.

Pentru companiile mari, aceste tipuri de atacuri pot cauza pierderi de pana la 1,67 milioane de dolari (73.000 de dolari pentru IMM-uri), reprezentand al doilea cel mai costisitor tip de atac. Cu scurgerile internationale de informatii s-au confruntat 19% din companii, acestea avand pierderi financiare de 984.000 dolari (51.000 de dolari pentru IMM-uri). Atacurile care exploateaza vulnerabilitatile din software-urile folosite frecvent au afectat 39% dintre companii. Corporatiile mari au suferit, in medie, pierderi de 661.000 de dolari in urma acestui tip de atacuri, in timp ce IMM-urile au inregistrat pierderi de aaroximativ 61.000 de dolari.

Kaspersky Lab este cel mai mare producator privat de solutii de securitate endpoint din lume, fiind inclus in topul primilor patru producatori de solutii pentru protectie endpoint la nivel mondial.

Principalii concurenti ai Kaspersky Lab pe piata solutiilor de securitate sunt BitDefender sau ESET.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri