“Mai mult, reducerea tarifelor de interconectare mobile reflectata in preturile consumatorilor ar duce la scaderea facturilor acestora, dar si la incurajarea consumului. RCS & RDS apreciaza drept binevenita reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor in retelele de comunicatii mobile la nivelul de 0,86 eurocenti/minut, prin initierea de catre ANCOM a consultarii publice in scopul stabilirii tarifelor maxime propuse pentru serviciile de interconectare, tarife determinate pe baza unor modele de calculatie a costuri. Doar prin tarife de terminare a apelurilor in alte retele mobile bazate pe costuri vom avea premisele pentru o competitie corecta si echitabila intre operatorii mobili, de care sa beneficieze in mod direct consumatorii finali, persoane fizice si afaceri”, mai spun oficialii companiei.

ANCOM a propus spre consultarea publica scaderea de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim de interconectare in retele fixe de la 0,67 eurocenti pe minut la 0,15 eurocenti pe minut, iar pe cel pentru retele mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut.

Tariful de terminare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori.

Conducerea RCS&RDS a adaugat ca spera ca noul tarif sa poata fi aplicat din ianuarie anul viitor “avand in vedere deosebita importanta a scaderilor de tarife pentru consumatorii finali, precum si intarzierea fata de termenele din recomandarile europene, dar si alte tari europene”.

Citeste si:

“De exemplu, Franta are un tarif de 0,84 eurocenti/minut incepand cu ianuarie 2013, Italia are un tarif de 0,98 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013, Spania- 1,09 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013, Marea Britanie are tarife de 0,848 pence/minut incepand cu aprilie 2013 si ajungand la 0,67 pence/minut incepand cu aprilie 2014. Conform recomandarii 2009/396/CE autoritatile nationale de reglementare <<trebuie sa se asigure ca, pana la 31 decembrie 2012, tarifele de terminare a apelurilor sunt implementate simetric si eficient in ceea ce priveste costurile>>, au explicat reprezentantii RCS&RDS.

Managementul Cosmote si Romtelecom: Reducerea preturilor este agresiva. Ne poata influenta investitiile

Pe de alta parte, managementul Romtelecom si Cosmote, companii care formeaza impreuna cel mai mare operator de telecomunicatii de pe piata locala, a declarat ca scaderea “agresiva” a tarifelor de interconectare in cazul apelurilor in retelor fixe si mobile "va duce la o diminuare majora a fondurilor disponibile in industrie pentru investitii"

„Aceste descresteri extrem de abrupte ale tarifelor de terminare a apelurilor pot avea un impact semnificativ pe termen lung asupra industriei si pietei in ansamblu, nu neaparat in beneficiul consumatorilor. Masurile propuse de ANCOM vin intr-o perioada in care operatorii trebuie sa faca eforturi pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea retelelor fixe si mobile (spre exemplu 4G). Reducerea agresiva a tarifelor de interconectare va conduce la o diminuare majora a fondurilor disponibile in industrie pentru investitii si, prin urmare, va afecta negativ evolutia pe termen lung a acestui sector", au adaugat oficialii celor doua companii detinute de germanii de la Deutsche Telekom.

ANCOM: Scaderea tarifelor este cheia competitiei

ANCOM si-a motivat propunerea de a scadea tarifele de interconectare spunand ca acestea sunt cheia competitiei in telecom.

“Pe piata de terminare fiecare operator are un monopol natural si de aceea este nevoie sa reglementam aceste tarife, iar datele din piata demonstreaza ca nivelurile stabilite de ANCOM in ultimii 10 ani au stimulat concurenta, inovatia si investitiile in piata de comunicatii din Romania. Sub presiunea concurentei, tarifele medii pentru apeluri au scazut de 7 ori, iar consumul a crescut exponential”, declara Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.